Определени текстове в европейската директива за авторското право биха могли да застрашат независимата журналистика и свободата на изразяване в интернет.
Това заяви пред БНР евродепутатът Моника Маковей.

Документът трябва да бъде разгледан днес, 19 юни, и гласуван от правната комисия на Европарламента. В гласуването, което се определя като ключово за въвеждането на директивата, ще участват и българските евродепутати Ангел Джамбазки и Емил Радев.

Дебатът касае два члена на директивата - 11-и и 13-и.

Първият член от Директивата цели да защити авторските права на журналистите в епохата на непрекъснато споделяне в социалните мрежи. Той ограничава позоваването на вече публикувани материали. Според критиците му той защитава интересите на големите медийни магнати и пречи на независимата журналистика.

Подозрението към другия член - 13-и е, че може да е и по-сериозен инструмент в интерес на корпорациите.

С мотива да ограничи пиратското разпространение на музика и други изкуства, той задължава дистрибутори на информация като Ютюб и Фейсбук да заложат т.нар. "ъплоуд филтри", които спират качването на клипове и снимки с авторски права в социалните мрежи. Страховете около този текст са, че може да попречи на независимите творци да разпространяват работата си в интернет.

"В този случай сме обединени във вярването си, че свободният поток от информация е жизнено важен за демокрацията и по тази причина споделянето на новини и публична информация не трябва да бъде ограничавано", каза Маковей.

Според нея правата на продуцентите, артистите и музикантите, и другите създатели на съдържание трябва да бъдат защитавани, но в същото време общественият достъп до новини и публична информация не трябва да бъде ограничаван.

Според евродепутата реформата в авторското право не трябва да е в ущърб на свободните и честни журналисти. Тя не бива да разширява съществуващия монопол върху политиците и медийните магнати върху медийния пазар, защото такъв монопол съществува в много страни-членки на ЕС.

Моника Маковей иска мониторингът за България и Румъния да остане

Моника Маковей иска мониторингът за България и Румъния да остане

Останалите евродепутати настояват механизмът да отпадне

"Трябва да подкрепим разследващите журналисти, които се борят с корупцията, с организираната престъпност, с тероризма - това е жизнено важно. Нека не забравяме, че в момента независими издания цитират източниците си с линкове към вече публикувани факти", каза Моника Маковей, която е бивш правосъден министър на Румъния.

Според нея, ако бъде приет член 11, ще спре този аспект от работата на разследващите журналисти.

Причината е, че ще затрудни позоваването на вече публикувани източници. Репортерите могат да не получат съгласие за авторските права на свързаните материали, а в краен случай да им се наложи да плащат за тях.

"За да е ясно - става въпрос за позоваване на общодостъпни източници на информация, която вече е в публичното пространство. Последствията за обществото са големи, защото бъдещи разследвания, подобни на "Парадайз пейпърс" и "Азербайджанската перачница", ще бъдат много трудни. Така мафиотският октопод в прането на пари може да остане неосветлен в бъдеще, а престъпниците да не бъдат наказани", каза Моника Маковей.

Юристът Маковей е убедена, че член 11-и трябва да бъде изцяло премахнат, а член 13-и - променен.

"Уважавам авторското право и знам, че то се нарушава в много полета. Вярвам, че новата директива увеличава защитата на тези права. В практиката трябва да постигнем баланса между авторското право и правото на обществена информация и изразяване, отнесено към независимите медии. Важното е, че имаме небалансирани текстове в директивата, като членовете 11-и и 13-и, които трябва да бъдат поправени, за да могат независимите медии да осветяват мръсния бизнес и свързаните с него политици. Правото да знаеш - това трябва да е приоритет за нас и е важно член 11-и да бъде премахнат, а за член 13-и да се използва по-различна формула", заяви румънският евродепутат Моника Маковей пред общественото радио на България.