Поканихме преговорен екип на двата синдиката "Подкрепа" и КНСБ след провелия се днес протест, защото грижата за децата на София е важна за нас не само на думи. Всички работещи в сферата на детската грижа трябва да знаят едно: разбираме ви.

Това написа столичният кмет Васил Терзиев във "Фейсбук" по повод на протеста на Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ и на Медицинска федерация "Подкрепа", който се проведе във вторник пред сградата на Столичната община.

Двете федерации настояват за актуализиране на основните заплати, средства за работно облекло и обезщетения при пенсиониране за работещите в системата на Детското и училищното здравеопазване в София. Съответните суми са - от 1350 на 1890 лв, от 450 на 500 лв. годишно и до 9 брутни месечни възнаграждения. Вчера столичният кмет се срещна с представители на двата синдиката, на която беше договорено увеличение от 100 лева на месечните възнаграждения на заетите в сектора. 

Справедливото ниво на заплащане е много важно. Работим по решаването и на този проблем, пише Терзиев по повод на исканията. Както самите представители на синдикатите ни казват още вчера - проблемът със заплащането е тенденциозно неглижиран близо 10 години. За да намираме решения на който и да е от наследените проблеми в града, това трябва да се случва в конструктивен и цивилизован разговор.

Финансирането на възнагражденията на специалистите в сектора на детското здравеопазване се случва през държавния, не през общинския бюджет. Всяко говорене, че общината трябва да финансира целево, а не през държавния бюджет, е евтин и безотговорен популизъм. Затова ще изработим обща рамка за искания пред държавата, уточнява той.

Начертахме и мерки, по които ще работим заедно и ще доразвием в работни срещи, които продължават следващата седмица - ангажимент, който поехме още вчера. Заедно ще създадем конкретен план за действие, който да стимулира привличането на повече млади кадри и справедливи условия на труд, пише още столичният кмет.