По 17 тежки дела за злоупотреби с евросредства работи специализираното звено за разследване на престъпленията по линия на САПАРД.

Това стана ясно след посещението на премиера Сергей Станишев, шефа на ДАНС Петко Сертов и вицепремиера по еврофондовете Миглена Плугчиева в Националната следствена служба, където работи спецзвеното.

Създадени са добри условия за работа, много добро е взаимодействието с ОЛАФ, коментира след визитата си премиерът.

Той каза, че по време на съвещанието специалистите от звеното са повдигнали редица остри за тях въпроси, отнасящи се до наказателната политика и наказателния кодекс.

„В понеделник поставените въпроси и предложенията на работещите в спецзвеното ще бъдат изпратени на правосъдния министър Миглена Тачева, за да може тя да ги разгледа и придвижи", отбеляза Станишев.

Той съобщи още, че идния четвъртък МС ще разгледа промени в наказателния кодекс и че предстои второто четене на промените в НПК.
Станишев изтъкна, че в последните месеци от страна на държавата се полагат системни усилия в подкрепа на екипите на спецзвеното и че това не е кампания, която започва през август и свършва през декември.

„Сега се учим как да разследваме достатъчно ефективно и системно злоупотребите и нередностите в усвояването на европейските пари и трябва да има здрава система, която да продължи тези усилия", добави Станишев.

Общо в България има около 130 дела и преписки, които са на производство и половината са в София и се разследват от Софийска градска прокуратура и Софийска районна прокуратура, съобщи Божидар Джамбазов.

Случаите, по които се работи в София, които са около 84-88, се разследват от 5 прокурори от Софийска градска прокуратура и 8 дознатели и 6 прокурори от Софийска районна прокуратура, съобщи още Джамбазов.
Той каза, че около половината от случаите, по които работи спецзвеното, са по сигнали на ОЛАФ. Най-много са сигналите за злоупотреби по САПАРД.

Джамбазов потвърди, че става въпрос за сериозни злоупотреби и каза, че в Софийска градска прокуратура се водят дела за злоупотреби в особено големи размери, а останалите - в Софийска районна прокуратура, но при всички положения става въпрос за злоупотреби от порядъка на милиони.
Разследванията са от 2002 г. до настоящия момент.

Той посочи като основен проблем в работата адекватността на законодателната и нормативната база. Много често заради различни процедури се получава забавяне на дела, поясни той.

Като пример Джамбазов припомни случая „Стойков-Николов" в Германия, където вече има присъди и в България.
Разликите се получават от процедурите, които трябва да спазваме, коментира Джамбазов и подчерта, че е факт, че в Германия едно производство може да завърши много по-бързо отколкото тук.