Като подготвена атака президентът Георги Първанов определи казаното от вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков в шоуто на Иван и Андрей по Нова Телевизия.

Припомняме, министърът вчера поиска среща, която държавният глава не му отказа.

Въпреки че финансист номер едно запази мълчание пред чакащите го медии след днешната си среща с Георги Първанов, часове след нея от прессекретариата на президента разпространиха пълната стенограма от разговора между двамата.

Очевидно придържайки се към доста категоричен и укорителен тон по време на целия диалог, Първанов посочва, че случилото се е една подготвена атака срещу него.

Нещо повече - според него с действията си Симеон Дянков провокира конфликт между институциите.

В тази връзка още в началото на разговора Първанов припомня казаното от министъра по отношение на икономическия доклад за данъчните реформи.
Припомняме ви, че Дянков нарече „малоумни" някои от идеите в поръчания от президента доклад.

 

Пред Дянков държавният глава изтъква и проблема с изтеглените пари на президентската администрация, като заявява категорично, че финансист номер едно е излъгал.

Почти оправдавайки се, Дянков посочва, че по това време не е бил в страната, а недоразумението се е получило заради екипа му.
„Аз питах екипа си. Екипът това отговори", заявява той.

Въпреки това, Първанов е категоричен - "Наслагват се, г-н министър, серия от факти, които показват, че Вие имате определено отношение към институцията".

От разговора му с Дянков става още ясно, че той не приема твърденията на финансовия министър, че някой от президентския екип го е подвел за казаното в шоуто.

В тази връзка, от думите на президента се разбира, че той приема казаното от финансист номер едно не само като атака, но и като добре подготвен сценарий.

 

"Защо влизате в този сценарий, макар че аз нямам съмнение, че Вие сте част от него. Защо влизате по такъв начин и вкарвате институциите в този проблем", пита държавният глава.

Отговорът на Дянков не е особено категоричен. "Вие защо смятате, че аз съм част от този сценарий", пита той на свой ред и посочва, че станалото след шоуто по никакъв начин не му помага.

 

Запитан защо коментира президента в контекста на проверката на сметки и милиардери, финансовият министър отговаря:
"Опитвам се, виждате, в целия разговор там да се измъкна".

Освен „измъкването" от темата за финансите на президента в шоуто, Дянков изтъква в своя защита, че всъщност не е казал фразата, така спекулирана в медиите („Определено не е млад" - бел.ред.).

"Не е мой цитат, никога не съм казвал нещо от този род", посочва той и допълва, че не приема казаното от Първанов за някакъв вид атака срещу президентска институция. По думите му той самият е изненадан от този цитат.

"Аз нямам никакъв интерес да участвам в такива атаки, защото Вие сте много по-силна фигура от мен, много по-уважавана фигура от мен", отбелязва финансовият министър и допълва, че станалото, освен че не му помага, му пречи да се занимава с работата си.

"Много ми вреди, вреди ми много повече, отколкото на Вас", категоричен е Дянков, като не пропусна да отбележи факта, че самият държавен глава има доста по-голям опит в медиите от него самия.

 

Оправданията на Дянков не престават по време на целия разговор:
Те ме връщаха към темата..."А аз се опитвах да се измъкна. Може би не беше по най-елегантния начин, но аз се опитвах да се измъкна", обяснява той.

Логичният въпрос на президента - и какво следва сега, получава отговор -

"За мен лично аз какво си научавам от това е, че по този тип шоута не трябва да се появявам".

Въпреки това, държавният глава е категоричен: Дянков е длъжен да изчисти внушението, че президентът не е млад, но е милиардер.

 

Той самият посочва, че няма от какво да се притеснява. Нямам и един лев повече от онова, което е обявено в тази декларация в Сметната палата, аз тази битка ще си я водя с всички правила и по всички изисквания на закона, твърди държавният глава и допълва, че е предложил да се увеличат правомощията на Сметната палата.

Реакцията на министъра на финансите отново е по-скоро оправдателна - Аз имам желанието да опровергаем това внушение и въобще това недоразумение да го изчистим, заявява Дянков.

Още повече, той допълва, че е готов да приеме предложения и съвети за това от държавния глава.

По време на разговора, за който държавният глава не пропуска да отбележи, че е станал факт само защото лично премиерът го е помолил, Първанов атакува финансист номер едно и по други въпроси.

 

Според него Дянков трябва да се извини не за казаното в шоуто, а на хилядите безработни, на науката, която е разбъркал, на хората с увреждания, на хората от армията и хората от МВР.

"Не може един вицепремиер в държавата да се шегува по такъв начин за сметка на държавния глава, който и да е той", казва в заключение Първанов.

Отговорът на Дянков - нищо повече от „Благодаря".

Недоразумение между институциите по всяко време, особено по време на криза, не е хубаво за една държава.

Това заяви финансовият министър Симеон Дянков малко преди 10 часа - на влизане в сградата на президентската администрация.

"Цитатът, който беше подаден по време на шоуто, не е мой цитат, никога не съм казвал такова нещо", изтъкна финансовият министър.

По думите му затова и решил да помоли за среща президента, за да изчистят недоразумението, което се породи след шоуто на Иван и Андрей.

Припомняме, след изявата на Дянков по телевизията, президентът Първанов поиска оставката на финансовия министър заради обида и клевета срещу държавния глава.

"Смятам да кажа, че някои е подвел президента за това, което съм казал", подчерта Дянков. Като подкрепа на думите си той носи на президента и стенограма от шоуто.

Финансовият министър Симеон Дянков запази мълчание след срещата си с президента и не пожела да отговори на журналистическите въпроси.
Единственото нещо, което Дянков коментира за разговорите си с президента, бе че разговорът е бил „конструктивен".

Фрагмент от диалога Първанов-Дянков:

ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ:
Не Ви вярвам, първо, защото знам как стават тези неща, дори и в конкретния случай, но по-важното е друго - Вие сте министър на финансите.
СИМЕОН ДЯНКОВ:
Така е.
ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ:
Когато има зададен такъв въпрос за институции, независимо дали става дума за президент, премиер или някой друг, Вие имате много по-верен от професионална гледна точка отговор - да или не, и би трябвало да имате тази позиция. Отговорът, който сте дали, практически хвърля съмнения.
СИМЕОН ДЯНКОВ:
Аз трябва да съм честен.
ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ:
Нещо повече, този отговор хвърля петно върху моето име.
СИМЕОН ДЯНКОВ:
Аз не смятам така.
Вие казвате, че трябва да съм честен. Те ми дават цитат, аз казвам: Това не е мой цитат. Това е истината. Вие може би се съмнявате, че това е бил мой цитат. Аз не разбирам точно къде е съмнението?
ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ:
Да Ви вадя ли сега стенограмата?
СИМЕОН ДЯНКОВ:
Ето я стенограмата.
ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ:
Вие продължавате да бягате от коментар по финала на този отговор.
СИМЕОН ДЯНКОВ:
Аз финалът го разбирам, но Вие пък не ми казвате дали смятате, че това е мой цитат, защото от там почна. Те питаха, ето го тук коментара: „Вашият цитат, Вие продължавате ли да ..." Аз казвам: това не е мой цитат, нямам никакво отношение към този цитат, което е така.
В смисъл, Вие ми казахте, че трябва да има честен отговор.
ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ:
Вие защо дойдохте тук, г-н Дянков?
СИМЕОН ДЯНКОВ:
За да се помъча и да Ви помоля да изчистим това недоразумение, защото то удря...
ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ:
Как, като ме убедите, че цитатът не е Ваш?
СИМЕОН ДЯНКОВ:
Като намерим истината. Цитатът определено не е мой.
ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ:
За това ли дойдохте?
СИМЕОН ДЯНКОВ:
Не. Ако тръгнем от..., понеже Вие казахте, че не ми вярвате и аз се опитвам да разбера за какво не ми вярвате, защото, ако ми повярвате, че цитатът не е мой, ако успеем, макар че, това явно ще е трудно да ми повярвате, че аз не съм бил част от някаква схема, аз бях изненадан напълно от този коментар.
ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ:
И сега какво следва от това? Сега вече не сте изненадани, има едноседмичен дебат. Какво следва?
СИМЕОН ДЯНКОВ:
В смисъл за мен какво следва?
ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ:
За изчистването на този проблем.
СИМЕОН ДЯНКОВ:
Това е, че аз се надявам от този разговор, за мен лично аз какво си научавам от това, че по този тип шоута аз не трябва да се появявам. Това е от личностна гледна точка, макар че това не помага за конкретната тема. Но виждам, че нямам достатъчно опит да участвам в такива...