Проф. Ивайло Знеполски открои очерталата се криза на политическия модел в България в коментар на събитията и процесите, белязали изминаващата година.

Той коментира пред БНР, че по негова преценка отиващата си управленска коалиция е била по-скоро успешна, не е сътворила особени гафове, имала постижения в определени сфери и опитала реформи в други, т. е. кабинетът "Борисов" 2, на фона всички останали български правителства, е работил сравнително добре, но въпреки това не успя да си изкара мандата.

"Значи има нещо, което в дневния ред на обществото и в механизмите на селекция и упражняване на властта вече е остаряло, не върши работа и осъзнаването на това трябва да доведе до коренна промяна в самата политическа система, както и в нагласите на политиците", изтъкна професорът.

По думите на Знеполски, изводът е, че нещо е приключило и трябва да отворим една нова страница, да подредим по нов начин и политическата си система, и начина на управление, отбелязвайки, че има криза на демократичното представителство и че предстои да се търсят нови решения.

"Ние трябва да се запитаме какви са механизмите, по които представителството на различни гласове, но не само на различни гласове, а на гласовете, които могат да бъдат най-полезни на обществото, могат да бъдат представени", подчерта проф. Знеполски.

Според него при търсенето на решения има разделителна линия.

"Тъй като ние сме на този кръстопът, единият кръстопът е да се опитаме да усъвършенстваме демокрацията, а другият - да тръгнем по лесния път на "мнозинството има право", "мълчаливото мнозинство има право", да решаваме проблемите с референдуми и да търсим силна личност, която да тропне по масата и да каже какво да правим. Това е една много разделна линия, която се очерта през тази година", коментира още той

Ивайло Знеполски отбеляза още, че тези процеси са глобални и отразяват задълбочаващото се разделение на обществата в целия свят. Наред с това анализаторът предупреди, че има скрити опасности и е необходимо да се разбере, че "тиранията на мнозинството, което е фрустрирано, недоволно и с право очаква нещо по-добро, може да доведе до много по лоши последствия".

Социалната завист не води никога до добри решения, подчерта Ивайло Знеполски.

По отношение на медийната среда той отбеляза, че често публиката остава дезориентирана сред огромния поток от информацията, а ясно заявена позиция на медиите липсва.