Дядо Коледа обикаля в министерства, сега е в МОСВ, съобщи Михаил Михайлов от Синята коалиция на брифинг в парламента. Там са раздавани бонуси на калпак, подчерта той.

Михайхлов припомни, че преди дни сините са изнесли информация, че белобрадият старец е минал през АПИ, където е раздал щедри бонуси.

Министър-председателят да направи публични всички допълнителни плащания, настоя той.

Само за 3 месеца за миналата година - от септември до декември, 464 000 лева бонуси раздало МОСВ по данни на сините и то само на централната администрация на ведомството.

МОСВ: Раздаваме бонуси от 1998г.
Още...

Михайлов подчерта, че едва ли заместникът на Нона Караджова, Евдокия Манева знае за бонусите.

Портиерите също получили бонуси. Депутат от ГЕРБ предоставил данните на колегите си от Синята Коалиция след питане до Нона Караджова. Михайлов на пожела да спомене името на колегата си, за да не го дискредитират.

По-късно Михаил Михайлов уточни, че освен портиерите, Дядо Коледа "навестил" шофьорите, чистачките и секретарките във ведомството.

На всеки 3 месеца те вземали по една работна заплата. Бонусите за шофьори и чистачки варирали между 250 -300 лева. Бонус за секретарка е около 500-600 лева в зависимост от заслугите.

Евдокия Манева за последните 3 месеца на 2009 година получила 1900 лева допълнително възнаграждение.

Не е ясно колко служители са получили бонуси.

Министърът взема решенията, категоричен бе синият депутат. По думите му няма лошо хората в отделните ведомства да вземат бонуси, стига те да се дават за реални заслуги.

Също така стана ясно, че МОСВ сключило граждански договори с 28 свои служители. Гражданските договори се финансират от МОСВ и са за специфични дейности, които обаче не са от компетенциите на служителите на екоминистерството.

Един от наетите по граждански договори в рамките на 6 месеца извършена дейност получавал по 180 лева на ден.

За тази година за бонуси за служителите на екоминистерството са предвидени 768 655 лева. За периода 1 януари - 15.10.2010 година МОСВ изплатило 51% от планираните за годината допълнителни бонуси.

Според сините вместо за тлъсти бонуси, тези средства трябва да отидат за пенсии и култура, където има недостиг на средства.

Междувременно стана ясно, че Георги Андонов е човекът от ГЕРБ, попитал министър Нона Караджова за бонусите в министерството.

На въпрос защо се е интересувал от добавките в ековедомството Андонов заяви, че тази информация му трябвала, за да направи анализ на администрацията.

Припомняме, герберът наскоро се замеси в скандал в парламента, използвайки нецензурни думи по адрес на колежката си от БСП Мая Манолова. По-късно той се извини на червената депутатка.