Страни, които граничат с Русия, с компактни групи руско малцинство, на самата граница с Русия и съответно има по-голям риск за тяхната сигурност, те категорично от ден 1 осигуряват военна помощ на Украйна и това по никакъв начин не е довело до промяна на техния статут - така, както и даването на военна помощ от наша страна няма да доведе до промяна на нашия статут.

Toва заяви пред БиТиВи бившият министър на отбраната Тодор Тагарев.

Христо Иванов доволен от решението за военна помощ, защитавало националния интерес

Христо Иванов доволен от решението за военна помощ, защитавало националния интерес

Показвайки се отговорен член на ЕС и НАТО, ще имаме повече аргументи да търсим солидарност за своите нужди, по думите му

"Русия е обявила НАТО за враг, всяка една страна член на алианса също. Русия показа, че независимо от снишаването ни, в доста случаи не оказва влияние на нейните решения - спря газа, вкара името на България във взривяването на Кримския мост, въобще не се съобразява от това дали се опитваме да държим някаква по-мека позиция спрямо нейните действия. Ние сме враг за Русия, ние сме част от НАТО и като част от него имаме възможно най-големите гаранции за сигурност и отбрана", посочи Тагарев.

Военният министър остава консервативен при даването на оръжие на Украйна

Военният министър остава консервативен при даването на оръжие на Украйна

Няма да даваме тежко въоръжение

По думите на бившия отбранителен министър е напълно възможно следващата седмица да изпратим на Украйна боеприпаси.

Украйна има нужда от сериозни количества боеприпаси, които ние можем да предоставим и ако предоставим масирана помощ - боеприпаси, артилерийски снаряди, мини, снаряди за ракетни системи за залпов огън в големи обеми, това може да бъде чувствителна помощ. Но не трябва да забравяме и необходимостта от тежко въоръжение и това, че ние можем да го дадем, каза още Тагарев.