Вицепремиерът Томислав Дончев се чувства длъжен на отговори от името на правителството на критиките на президента по отношение на проектобюджета: "Не можем да пропуснем да не влезем в дебата, но е важно и позицията да бъде подкрепена с цифри."

Това и направи Томислав Дончев, изброявайки сумите, отпуснати от държавата за подпомагане след връхлитането на пандемията у нас.

Ако слушаме президента, това, което правим, е хем правилно, хем е неправилно, заяви Дончев е даде пример с котката на Шрьодингер, която е едновременно жива и мъртва.

Формирайки този бюджет правителството реално изпълнява призивите на президента от април месец за още мерки и помощ за хората, компаниите, семействата. Призивите на президента бяха за повече и повече подпомагане, напомни Томислав Дончев. "Кога грешим - сега, когато изпълняваме призива от пролетта за още и още мерки и какво конюнктурно, предизборно и разоряващо има в това", пита Дончев.

Радев: Правителството предлага разоряващ бюджет
Обновена

Радев: Правителството предлага разоряващ бюджет

Президентът вижда огромни харчове без цели и план

По думите му явно нашата демокрация има низ болести: от политическа дислекция до политическа амнезия.

Дончев цитира и думи на Румен Радев, че в такава криза като настоящата не е уместно да занимават хората с отношенията между президентството и изпълнителната власт. В тежки времена - с пандемична, социална и икономическа криза, единствената, която може да помогне, е държавата. И правим всичко възможно държавата да стигне до всеки. Важна е бързината и това помощта да стигне до всеки, настоя Дончев.

В края на изказването си Дончев настоя и че дори и след тегленето на новия дълг, съотношение дълг/БВП остава 23.%, което е ¼ - добра позиция. Тази добра позиция е наша амбиция да съхраним и дори да я подобрим, отсече Дончев.

МФ: Имаме подпис от президентството за бюджета, какви са тези критики

МФ: Имаме подпис от президентството за бюджета, какви са тези критики

Като доказателство от Министерство на финансите изпращат и копие от документа

Думите на Томислав Дончев бяха потвърдени от представител на Министерство на финансите. В условията на тази безпрецедентна криза бюджетът води проактивна, антициклична политика, заяви той и обясни, че по отношение на задлъжнялостта на бъдещето поколение България и към момента е страната с втория най-нисък дълг в Европейския съюз след Естония.

Социалният министър Деница Сачева също се включи с настояването, че продължаваме да сме страната с най-ниски данъци, най-нисък дълг, трети най-нисък дефицит в ЕС, а пък същевременно предлагаме увеличаване на доходите.

Социалният министър Деница Сачева определи проектобюджета като бюджет за хората. Тя посочи приоритетите в новия бюджет.

Сачева попита критиците на правителството кога са искрени и кога не. Тя захапа президента Радев дали е искрен когато иска мерки, или когато критикува реалните мерки, които намират израз в бюджета.

Сачева не вижда "капани" в Бюджет 2021

Сачева не вижда "капани" в Бюджет 2021

Тя е категорична, че трябва да се намери баланс да помагат на бизнеса, но той да не става зависим от държавната помощ

Социалният министър повтори основните параметри, които отразяват приоритетите на правителството - повишаване на минималната работна заплата, повишаване на минимална пенсия, повишаване на максималната месечна пенсия при запазване на максималния осигурителен доход. 607 млн. лв. са предназначени за активна и пасивна политика на пазара на труда, в това число 300 млн. за мярката 60/40, която министърът отчете като успешна. 223 млн. лв. са за подкрепа за хората с увреждания. 47 млн. лв. ще се дадат за хранителни продукти в размер на 120 лв. еднократна помощ за пенсионери, чиято месечна пенсия е от 300,01 до 369 лв., колкото е линията на бедност. Деница Сачева добави, че 463 млн. лв. се дават за отглеждане на деца, като от тях 73 млн. лв. са за семейства с деца до 14 г., при които родителите не могат да извършват дистанционна работа от вкъщи.

"Това разхищение ли е? Това предизборно ли е, безсмислено ли е? Не отговаря ли на нуждите, които имаме в момента, защото сме в състояние на криза", попита Сачева.

По думите й не може да се говори за кражба на бъдещето при условие, че има инвестиции в здравеопазването, образование и социална политика и пазар на труда в условия на криза. 

Предвиждат глоби за болниците през 2021 г., ако откажат да преструктурират звена за COVID

Предвиждат глоби за болниците през 2021 г., ако откажат да преструктурират звена за COVID

Това е залегнало в проектобюджета на Касата за 2021 г., обсъден на Тристранка