От тук нататък дните на това правителство са преброени. Ако участващите партии мислят за самосъхранение, животът му трябва да приключи по-бързо. Това заяви пред БНТ Томислав Дончев от ГЕРБ.

Според него експертни или програмни кабинети много често галят ушите на хората, но практиката обичайно е различна. Основният проблем е кой подкрепя такъв кабинет и кой ще носи отговорност за него. Откъде ще намерим такива политически стерилизирани фигури, заяви Дончев.

За мен, за съжаление, може би се отива към избори, смята той. Особени шансове за сформиране на кабинет с втори мандат аз не виждам, допълни Дончев.

Волята на народа ни е отредила да сме опозиция, подчерта депутатът от ГЕРБ.

Според него, сега е дошъл моментът за вот на недоверие, животът на този кабинет не бива да бъде удължаван изкуствено.

ГЕРБ посъветваха Петков да иска вот на доверие

ГЕРБ посъветваха Петков да иска вот на доверие

Въпреки че смятат, че така или иначе предстоят два такива другата седмица

Според него по-високият размер на пенсиите се покрива с очакване на постъпления от Националния план за устойчивост. Ако допуснем, че това е възможно, през 2023 г. проектите от плана трябва да се изпълняват с пари от бюджета, допълни Дончев.

"С подобна бюджетна политика аз не знам дали през 2023 г. пенсионерите ще могат да получават пенсии", каза той.

Сумите, които се твърди, че са изплатени като помощи за бизнеса, не са тези. По думите му има разминаване в сумите, посочени от министерството на енергетиката в отговор на въпрос на депутата Делян Добрев.

Помощите за бизнеса категорично бяха недостатъчни като размер и за съжаление, драстично закъснели, подчерта Дончев, който бе вицепремиер по еврофондовете в кабинета на ГЕРБ-3.

Според Дончев съдбата на бюджета е абсолютно неизвестна. Гледайки отношенията в коалицията има всички рискове той да не събере достатъчно мнозинство и да не бъде гласувана актуализацията. При всички случаи, липсата на актуализация е лоша новина, обясни Дончев.

Няма политическа логика да им дадем 12 депутати, категоричен е депутатът от ГЕРБ. 

ГЕРБ: Човек с доказан нагон към полицейщина не може да е шеф на КПКОНПИ

ГЕРБ: Човек с доказан нагон към полицейщина не може да е шеф на КПКОНПИ

Когато езикът на омразата влезе в политиката, става битка на улицата и след това няма връщане назад

Относно промените в Закона за Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Дончев е притеснен за какво ще се ползва този орган. Това, което чувам като анонс от премиера Петков е, че той има нужда от още един инструмент за политически репресии, коментира Дончев.

Припомняме, на 8 юни 2022 г. лидерът на партия "Има тъкъв народ" (ИТН) Слави Трифонов обяви, че изтегля министрите си от управлението на страната.

Пръв оставка подаде регионалният министър Гроздан Караджов, който бе обявен от премиера за "брокер".

След него оставка подаде и министърът на спорта Радостин Василев заедно със своите заместници.

На следващия ден председателят на 47-ия парламент Никола Минчев заяви, че ще се намерят 12 депутати от ИТН, които да подкрепят бюджета. Тогава Любомир Каримански заяви, че от ПП не могат да откраднат депутати от ИТН.

На 10 юни депутатът от ИТН Кирил Симеонов заяви, че е офериран от премиера да подкрепи управлението.