България има достатъчно добри кандидатури за мястото на Кристалина Георгиева като еврокомисар и страната ни може дори да претендира за запазване на заместник-председателското място в ЕК.

Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев, цитиран от БНТ.

Припомняме, по-рано днес беше съобщено, че Георгиева е подала оставка. Като вероятен еврокомисар на поста й напоследък е сочен президентът Росен Плевнелиев.

"Госпожа Георгиева заема изключително висок пост в Световната банка, което е безспорно силно персонално нейно постижение, постижение за България, защото имаме още един българин в ръководството на една световна организация, което е изключително хубаво и повод да се гордеем. Стремежът ще е да се запази същото портфолио и защо не и заместник-председателското място в Комисията. Дали към момента мога да коментирам име с предложение - не, но бъдете уверени, че имаме достатъчно добри кандидатури." - коментира Дончев.

Досега от президентството нито са отрекли, нето са потвърдили възможността Росен Плевнелиев да наследи Кристалина Георгиева в ЕК. Мандатът на държавния глава изтича през януари, а именно тогава Георгиева ще напусне комисията, за да поеме поста на главен изпълнителен директор на Световната банка.