Първостепенен интерес на България е да бъдем от ядрото на Европа, въпреки че географски сме в периферията. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в студиото на "Панорама" по БНТ.

"Визитите на премиера във Франция, Германия и Турция в рамките на няколко дни показват важността на премиера Борисов. Страната ни е мост в региона. Знаем как да използваме вниманието, не сме важни само заради предстоящото председателство на Съвета на Европейския съюз." - коментира Дончев.

Приеха промени в разходите за председателството на България

Приеха промени в разходите за председателството на България

Изпълнили сме 75/130 мерки, произтичащи от членството ни в ЕС

По думите му, досега няма провалено председателство, по отношение на инфраструктура трябва да сме добре подготвени. Трябва да се намерят важни теми за България и за целия Европейски съюз. Тече диалог с останалите държави членки. Според него, дефицит има по отношение на това, че процесът е политически, а не обществен.

Членството ни в еврозоната е обект на обсъждане от 2 години. Моментът сега да бъде повдигнат въпросът е добре обмислен, това е процес, който е започнал успешно, от политическа гледна точка, посочи вицепремиерът, като допълни, че това ще даде повече шансове за икономиката.

Разполагайки с 3-4-5 източника на газ ще бъдем по-гъвкави, убеден съм, че газът този път няма да ни заобиколи, подчерта Томислав Дончев.

"Хъбът е много добра идея, която трябва да извърви пътя до добър технически проект. Всяка съседна държава може да доставя или купува газ. За нас на първо място е енергийната сигурност, което означава да имаме достъп и до азерски газ." - поясни той.

"Газовите трасета на България са в много добро състояние. Въпреки тъжната съдба на Южен поток, България има статут на стабилен партньор когато говорим за транзит на газ. Опит и репутация, трупани с десетилетия." - каза още той.

Дончев коментира и необходимостта от реформа в администрацията.

"Проблем е когато даден човек трябва да виси цял ден на опашка, от това страда икономиката. Всяка администрация трябва да има служебен регистър, който да е достъпен от всички институции. Готови сме с първите 12 регистъра, които са служебно достъпни. Ще забраним на администрацията да иска хартия от гражданите за услуга, която може да бъде заменена от справка по служебен път. Процесът няма да стане с ентусиазъм, той предполага системна съпротива. Удостоверение на хартия осигурява власт, ако това изчезне, означава по-малко гишета, по-малко офиси. Това ще отнеме месеци. Започнахме с КАТ-София, продължаваме с кадастъра, след това и общините. Не са един или двама инвеститорите, които са си заминали от България, заради излишна административна тежест. Следващата година и половина ще направим хартията излишна в общуването между гражданите и администрацията." - обеща Томислав Дончев.