Темпът на усвояване на средствата от ЕС трябва да е по-бърз. Това стана ясно от отговора на вицепремиера Томислав Дончев по време на парламентарния контрол по темата за усвояването на евросредства за 2014-2020.

37,5% е усвояването на средства от ЕС. Над 190 договора са сключени към момента, като те са за над 11 милиарда лева. По оценката на Томислав Дончев темпът на договаряне е добър.

Сега, по мнението му, е важно темпът на разплащане да е съразмерен с договарянето.

След контрола пред медиите той поясни, че в сравнение с предишния програмен период сега договарянето е да пъти по-високо, а плащанията са с 1/3 повече.

Дончев поясни, че сега изпълнението на оперативните програми върви в по-тежка среда. То е обвързано с реформи, които текат по-бавно, обясни вицепремиерът. Отлично вървяло изпълнението на ОП "Човешки ресурси" и ОП "Иновации и конкурентоспособност". Програмата за транспорта също вървяла добре. По-трудно върви изпълнението на ОП "Околна среда", призна той. Затрудненията идват заради водната реформа.

ВиК операторите трябвало да се консолидират, за да тръгнат парите. Трудности има и в образователната програма заради структурни проблеми. Дончев очаква до средата на лятото всички спънки да бъдат отстранени.

Нямало програми, по които да няма плащане, увери обаче вицепремиерът Томислав Дончев.