Томислав Дончев защити бюджетът на правителството за 2021 година, който не бил предизборен, а фокусиран върху кризата. Според Дончев не трябва да се пренебрегва и възможността ГЕРБ да продължи да управлява и след пролетта на следващата година и да изпълнява този бюджет до края. Вицепремиерът Томислав Дончев коментира в студиото на БНТ политическата ситуация и плана за възстановяване и развитие на България, представен от него преди няколко дни.

Оставката на правителството би имала смисъл, ако тя щеше да донесе обществено спокойствие, в което Томислав Дончев показа, че не вярва. Една оставка, дори и дадена през лятото, не би довела до успокоение или до намаляване на кризата. Какво щеше да стане обаче при оставка със здравната обстановка и финансите на държавата, ако в момента управляваше служебно правителство, попита вицепремиерът. Той дори вече си мисли, че дори и сценарият на протестиращите и президентството, не е бил такъв, а напротив, сега имат удобния виновен.

Томислав Дончев атакува болестите на демокрацията ни - политическата дислекция и амнезия

Томислав Дончев атакува болестите на демокрацията ни - политическата дислекция и амнезия

Съотношението дълг/БВП остава 23% или 1/4, което е добра позиция

На бързи въпроси за едно евентуално коалиране, Томислав Дончев беше категоричен, че ГЕРБ няма да управлява с БСП и ДПС, а не си е представя как би могло да се коалират с формацията на Слави Трифонов, тъй като тя все още няма ясни идеологическа физиономия. Коалиция с Демократична България също би била труда на оформяне, "след упреците, които чухме вече". "Трудно си представям формация, различна от настоящата. Нека да се произнесат гражданите, после ще видим."

Мисля, че правителството съумява да управлява кризата, доколкото една криза може да се управлява. Ние следим какво правят другите - държавите членки предприемат избирателни или локални мерки. Това правим и ние, увери вицепремиерът Томислав Дончев.

Опитваме се да правим същото - имаме ескалиращи мерки. Ако има необходимост ще бъдат предприети и по-строги мерки, но засега такава нужда няма. На въпрос одобрява ли действията и поведението на настоящия здравен министър Костадин Ангелов, Дончев заяви: "Той е българския здравен министър в българското правителство. На кого предлагате да се доверим?"

Томислав Дончев за изкуството да се движим по ръба на бръснача

Томислав Дончев за изкуството да се движим по ръба на бръснача

Здравната ни система била много по-подготвена от пролетта

Томислав Дончев постави акцент върху личната и индивидуална отговорност за спазването на мерките, за да се намали разпространението на заразата и натиска върху здравната система.

Числата не дават повод за успокоение, но и вече нашите медици не разполагат само с протоколите на китайците, както беше пролетта. Във всеки случай Томислав Дончев не иска ситуацията от Испания и Италия да се повтаря и тук. "Ще направим възможното това да се случи у нас", увери Томислав Дончев, но посочи, че дори и германската икономика не може да си позволи второ затваряне подобно на пролетта.

На въпрос за призива от страна на бившия му партньор в ГЕРБ Цветан Цветанов да се свика КСНС за кризата, Томислав Дончев призна за труден институционален диалог. "Предполагам, че ситуацията е достатъчно сложна, за да се очаква държавният глава да заеме някаква позиция. До този момент обаче не сме чули нищо конкретно", заяви Томислав Дончев.

Ананиев: Продължаваме балансираната фискална политика
Обновена

Ананиев: Продължаваме балансираната фискална политика

По думите му, макрорамката за следващата година е разработена в безпрецедентни условия