Несериозно е един президент да се върне като лидер на партия.

Това заяви лидерът на Българска социалдемокрация Александър Томов пред Би Ти Ви по повод на слуховете, че Георги Първанов ще основе своя социалдемократическа формация след приключването на втория си мандат.  

Конституционното задължение на президента да не членува в политически организации по време на мандата си, се разпростира като морално задължение през целия му живот, допълни Томов.  

Според него след лошия пример с връщането в политиката на Петър Стоянов, Първанов не би предприел подобна стъпка и след изтичането на мандата си ще се заеме с обществена дейност, но тя няма да е свързана с политическа партия.      

Томов смята, че не съществува вероятност Георги Първанов да тръгне по стъпките на руския президент Путин, търсейки разширяване на правомощията на президентската институция.

В България не е възможно да има силна еднолична власт, каза в допълнение лидерът на партията Българска социалдемоклация.

Припомняме, че Александър Томов беше член на инициативния комитет, издигнал кандидатурата на Георги Първанов при последните президентски избори.

Томов още веднъж повтори своята прогноза, че след изборите за евродепутати ще има пренареждане на политическото пространство, както и промени в кабинета на управляващата коалиция.

По думите му по-големи сътресения могат да се очакват и след извънредния конгрес на НДСВ на 3 юни.