Бившият премиер на Великобритания Тони Блеър и неговият Институт за глобална промяна ще бъдат застъпници за българските приоритети. За това се договориха в Давос бившият британски министър-председател и българският премиер акад. Николай Денков.

Денков представи основните задачи пред страната ни - членство в еврозоната и сухопътния Шенген, още по-силно интегриране в НАТО и гарантиране на сигурност срещу глобалните заплахи.

Институтът "Тони Блеър" за глобална промяна има експертиза да консултира страната ни по отношение на борбата с корупцията, специалните служби, въвеждането на изкуствения интелект в управлението на държавата и работата с гражданите.

Тони Блеър е един от най-дълго управлявалите британски премиери. Той е известен като реформатор и държавен лидер, който успешно балансира развитието на силна икономика със социалните ангажименти.

Според Денков именно в това му качество може да бъде пример за много държави, които се опитват да направят необходимите промени.

Бившият британски премиер работи и активно с Украйна, като подпомага реформите в институциите на държавата.

От МВнР пък съобщиха, че вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел е провела в Давос среща с министъра на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба и с държавния секретар на Обединеното кралство по въпросите на външните работи, Британската общност и развитието лорд Дейвид Камерън. Тема на срещата е била помощта за Украйна и предизвикателствата пред страната.

Пред Кулеба и Камерън, Мария Габриел е уверила, че България ще продължи да отстоява последователната си позиция в подкрепа на Украйна, а трите парламентарни групи ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС отправят послание за обединени усилия в справянето с предизвикателствата.

По време на срещата с лорд Камерън бяха обсъдени и стратегическото партньорство между България и Обединеното кралство и подписаната съвместна декларация. Във фокуса на дискусията бяха също така продължаващите действия за борба с нелегалната миграция, иновациите и възможността за партньорство в рамките на програмата на ЕС "Хоризонт Европа" - най-мащабната в света за наука и иновации.