Вратичка в закона позволява проникване на руско влияние в България. Над 1000 души руски граждани са получили гражданство на различни основания. От ПП/ДБ продължават да работят и да осветляват случаите, като зам.-председателят на ДСБ Кристина Петкова разкри нови факти в студиото на Нова телевизия.

Чужденци получават българско гражданство заради спортни заслуги. Колко са обаче те - ресорното Министерство на младежта и спорта не знае, тъй като не са му вменени функции по контрол или проследяване.

Има случаи на руски граждани, за които няма никакви данни да са свързани със спорта изобщо, а дори и в мотивировката за исканията за гражданство пише, че са служители на руския "Лукойл". Впоследствие единият става изпълнителен директор и пълномощник на "Лукойл"-България, а другият - член на борда на "Петрол" АД. Тези случаи минават под графата баскетбол, но има и такива във волейбола с "масажист" и "психолог".

Месеци наред България внасяла руски петрол на цена над тавана от 60$ за барел

Месеци наред България внасяла руски петрол на цена над тавана от 60$ за барел

България и Кремъл се възползвали от пробойна в санкционния режим срещу Русия

Бивш руски посланик у нас също е получил българско гражданство след края на мандата си. Основанието е развитие на обществено-икономическите отношения между България и Русия, по-специално развитието на туристическите връзки между Враца и град Серпухов, като са организирани няколко екскурзии, както гласи официалния отговор от община Враца.

Впоследствие, заради това, че единият родител е получил българско гражданство, и синът на дипломата подава документи и получава такова гражданство. Кристина Петкова не посочи името на посланика, но отдавна има публикации по темата, че става въпрос за Кирил Потапов, посланик у нас в периода 2004 - 2008 г., награден и с орден от президента Георги Първанов.

Денков не открива сега, че службите са сляпо петно

Денков не открива сега, че службите са сляпо петно

Припомни, че не е бил подкрепен преди няколко месеца

От партията са подали сигнал до ДАНС за дейността на въпросния Глеб Мишин, украински гражданин, но с офис в Москва, за когото и председателят на ДСБ Атанас Атанасов алармира преди дни.

Според Петкова това е пробив в националната ни сигурност, който се случва със съдействието на ДАНС или най-малкото с активното бездействие на службите за сигурност. Отделно на това не може да се получи централизирано и накуп информация за тези случаи, а в отговор на питане на депутатите от ДАНС са си измили ръцете със Съвета по гражданство, който е към Министерство на правосъдието и са отговорили, че ДАНС няма задължение да проверява мотивите, с които се предоставя българско гражданство.

Петкова припомни, че точно докладът на ДАНС, който е и отчет за свършената работа, не бе приет от Народното събрание и това е единственият доклад на служба, който не е приет от Народното събрание. "Народното събрание писа Слаб (2) на ДАНС", посочи Петкова и потвърди, че партията й продължава да очаква оставката на шефа на службата Пламен Тончев, както и да настоява за цялостна реформа в службите.

ДА "Разузнаване": Твърденията на Атанасов за пробив се неверни

ДА "Разузнаване": Твърденията на Атанасов за пробив се неверни

След като той обвини за изтичане на класифицирана информация и осветяване на служители на разузнаването

По отношение на вътрешната политика Петкова не скри, че името на ген. Атанас Атанасов е едно от спряганите за председател на Народното събрание след ротацията на премиерите през март. "Бих се радвала да не видя Калин Стоянов като вътрешен министър след ротацията", призна народният представител. Освен името на Христо Хинков обаче Петков не знае за други ротации на министерско ниво.

Все още не е решено дали "Продължаваме Промяната" и "Демократична България" ще имат общи листи за евроизборите. Нагласите обаче били това да се случи, каза още Кристина Петкова.