След влизането в сила на спогодбата между Европейския съюз (ЕС) и Турция натискът по границите ни е намалял. Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов на съвместен брифинг със словенския вицепремиер и външен министър Карл Ерявец, който е на посещение в София.

Митов отбеляза, цитиран от БТА, че мрежите за нелегален трафик на хора са активни. Те се опитвали да пробиват европейски граници отвсякъде и през цялото време. Първият ни дипломат изрази задоволството си, че добрата организация по нашите граници дава резултати.

Даниел Митов коментира, че страната ни е първата членка на ЕС, която е подписала протокол за изпълнение на споразумението за реадмисия между ЕС и Турция. Това давало надежди, че споразумението ще продължи да се изпълнява и в същото време, че ще имаме все повече и по-ефективни механизми за реадмисия за връщане на пресекли незаконно границите ни.

Запитан дали се има притеснения, че Турция може да се откаже от сделката с ЕС, Даниел Митов отговори, че всички работят за изпълнение на споразумението. Той все пак обърна внимание на това, че обстоятелствата се променят и трябва да сме готови за всякакви сценарии. Затова страната ни призовала всички да започнат да мислят за план „Б”.

Карл Ерявец пък коментира, че ако двустранният търговски обмен се удвои до 500 млн. евро, ще започне процедурата за откриване на посолство на Словения в България. Той намира, че числото е постижимо и очаква скоро в София да има посолство на неговата държава.

Даниел Митов също смята, че това число по търговския стокообмен ще може да се реализира. То е свързано не само с очакването за откриване на посолство на Словения у нас, но също ще носи полза за всички български граждани и за бизнеса на двете държави.

Първият ни дипломат изтъкна, че Словения е наш важен икономически партньор. Той е предложил възобновяване на работата на междуправителствената комисия за икономическо сътрудничество и подновяване дейността на Българо-словенската търговско-промишлена камара, учредена през 2008 г. в София. Това щяло да бъде от полза за допълнителното стимулиране на двустранните икономически отношения.

Митов коментира, че между България и Словения няма открити или спорни въпроси. Той открои активизирания през последните две години политически диалог и доброто сътрудничество по регионални въпроси и инициативи.

Мигрантската криза също е била тема на разговор между двамата министри. Ерявец смята, че има добро сътрудничество и в борбата срещу тероризма.