Не трябва директивата за командированите работници да обхваща, хората заети в транспортния сектор. Това не бива да се случва докато не се създадат условия и подходяща инфраструктура за това. Тази теза заяви евродепутатът Андрей Новаков при срещата си с еврокомисаря по транспорт Виолета Булц.

Новаков изтъкна притесненията на българските превозвачи по повод промените в закона.

"Транспортните компании да предоставят хотелско настаняване за водачите и престой на камионите на охраняеми паркинги не може да бъде приложено, докато такава инфраструктура не бъде създадена и гарантирана навсякъде по международните транспортни коридори", отбеляза евродепутата.

Новаков настоява такава допълнителна инфраструктура да се случва само с европейски средства към вече съществуващия бюджет на страните членки.

По думите на евродепутата към транспортният бранш в България трябва да се подходи внимателно .

Необходим е много по-задълбочен граждански диалог от страна на Европейската комисия както с фирмите-превозвачи, така и със синдикалните организации на заетите в тях. Това стана ясно от срещата на Новаков с Булц.

Целта на подобен диалог е да се изяснят детайлите около предложенията в новия законодателен пакет "Мобилност".

Комисар Булц поясни, че остава отворена за нови предложения от страна на заинтересованите страни за допълнително подобряване на предложените промени в пакет "Мобилност".