Явно прокуратурата ме харесва, делото "EVN" продължи в съдебна фаза повече от 4 години, а преди това имаше и досъдебна фаза. Това заяви пред bTV оправданият и на последна инстанция по процеса Трайчо Трайков - кмет на столичния район "Средец" и бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в първия кабинет на Бойко Борисов.

Подсъдими и впоследствие оправдани по делото бяха още бившият финансов министър Симеон Дянков и бизнесменът Иво Прокопиев.

"Когато миналата година започна пандемията, прокуратурата беше много активна - всеки ден в продължение на първите две-три седмици към 11 часа идваше искане от Районната прокуратура за информация какво сме направили по "това и това" със срок до 15 часа днес. Накрая ни дадоха като район с добра практика", коментира Трайков.

Дянков, Прокопиев и Трайков са невинни за приватизацията на 33% от ЕVN
Обновена

Дянков, Прокопиев и Трайков са невинни за приватизацията на 33% от ЕVN

Оправдаха и тримата служители на "Булгброкърс"

Според него това дело е било хабене на време и обществена енергия, защото обвиненията са били смешни и абсурдни, а целта по негови думи е била обвиняемите да се злепоставят пред обществото.

Независимо от края на процеса Министерството на финансите не се е отказало от исковете си за милиони левове срещу обвиняемите. Трайков определи това като "нонсенс" в юридическия смисъл. Той заяви, че ако се стигне до разглеждането на казуса в съдебна зала, това ще бъде и заключението на магистратите.

По отношение на 10-годишната ефективна присъда, която го грозеше, политикът обясни, че в такава ситуация човек е изправен пред невъзможност да прави планове. Такива обвинения по негови думи блокират кариера в определени посоки. При мен това вървеше и със запор на активите, което те спира от възможността да развиваш и някакъв бизнес, отбеляза Трайков.

Трайчо Трайков: Обвиняват ме, че съм изпълнил решение на МС

Трайчо Трайков: Обвиняват ме, че съм изпълнил решение на МС

Прокуратурата е забъркала качамак от сметки

Той призна, че през последните годни е комуникирал с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. По негови думи това е било около предишните парламентарни избори, когато е имало една много сериозна тема с "Газпром" и решението на ЕС срещу тях.

"Тогава имаше служебно правителство, очакваше се ГЕРБ да спечелят изборите. Тогава поисках среща с премиера Герджиков и разговарях и с Борисов, исках да съм сигурен, че следващият премиер в кратък срок ще предприеме стъпки", обясни Трайков.

Той посочи и че през 2019 г. е закупил акции в "Градус" и все още не ги е продал.