Невинни са бизнесменът Иво Прокопиев, бившите министри на финансите - Симеон Дянков и на икономиката - Трайчо Трайков за приватизацията на занижена цена на 33% (държавният дял) в ЕVN.

Оправдаха и Радослав Рачев, Любомир Евстатиев и Петър Василев от "Булгброкърс", съобщи БНР решението на Специализирания наказателен съд.

Според прокуратурата от сделката държавният бюджет е загубил около 28 млн. лв. По време на заседанието Иво Прокопиев коментира, че според него в заключителните пледоарии на прокуратурата има лично мнение.

Прокуратурата каза няколко пъти, че не харесва приватизацията в енергетиката. Преди повече от 30 години българско общество избра друг път, прокуратурата не признава пазара. Това дело е част от систематичен натиск върху "Капитал" и "Дневник", допълни собственикът на тези медии, цитиран от БГНЕС и БиТиВи..

Прокопиев пледира невинност пред съда с мотива, че обвинението срещу него е нелепо. Той призова за оправдателни присъди и за другите двама обвиняеми.

Симеон Дянков заяви пред магистратите по Skype от САЩ, че не е извършил престъпленията, за които е обвинен, а Трайчо Трайков коментира, че обвиненията са несъстоятелни, защото решението на правителството за приватизация е било добро.

Трите приватизации (б.р. за трите енергийни дружества - ЧЕЗ, ЕВН и ЕНЕРГО ПРО) са извършени по един закон, одобрени от Агенцията, а нейния началник сега е министър (министърът на икономиката Емил Караниколов - б.р.).

"Може да не направите днешния ден най-лошия в живота ми, като покажете и на Европа, че можете да не осъждате невинни хора", допълни Трайков.

Останалите трима подсъдими Радослав Рачев, Любимир Евстатиев и Петър Василев също не признаха вина и настояха да бъдат оправдани.

Извън съдебната зала Прокопиев призова всички, които са лепели етикети "обвиняем", да започнат да лепят етикети "оправдан".

Трайков каза пред журналистите, че е впечатлен от мотивацията на решението. "Препоръчвам го за четене на юристи, математици и държавни администратори. Смятам, че е редно да не се поставя съдбата на един човек в толкова дълга процедура", каза Трайков.

Трайчо Трайков: Обвиняват ме, че съм изпълнил решение на МС

Трайчо Трайков: Обвиняват ме, че съм изпълнил решение на МС

Прокуратурата е забъркала качамак от сметки

Малко по-късно главният прокурор Иван Гешев написа в социалната мрежа twitter: "Уважение към решението на съда. Респект към колегите прокурори. Загубихме малка битка, но сме твърдо решени да спечелим войната срещу корумпираните политици и престъпнозабогателите олигарси. В името на справедливостта за ограбените българи, които заслужават по-добър живот.".

Иво Прокопиев пред съда: Недоумявам в какво е обвиненен

Иво Прокопиев пред съда: Недоумявам в какво е обвиненен

Подсъдимият обясни как и защо "банките ограничили достъпа до кредитите"

Припомняме, министрите в първото правителство на Бойко Борисов - финансовият Симеон Дянков, икономическият Трайчо Трайков и бизнесменът Иво Прокопиев, както и трима служители на дружеството "Булброкърс", са подсъдими за продажбата през 2011 година на 33% държавен дял от електроразпределителното дружество ЕВН. "Булброкърс" е избрано за инвестиционен посредник при продажбата на ЕВН.

Според прокуратурата от въпросната сделка е настъпила щета за държавата в размер на 20 милиона лева. Чрез борсовата сделка акциите бяха продадени за близо 93 млн. лв. при първоначална оценка на от 78 млн. лв.

Сделката е от декември 2011 г. и постигнатата средна цена за акция на "ЕВН България Електроразпределение" е 1632.56 лв., което е с 18.8% над минималната цена от 1373.92 лв. За акция в "ЕВН България Електроснабдяване" средната борсова цена е 156.60 лв., което е с 30% над минималната цена от 120.31 лв.

От прокуратурата твърдят, че оценката и посочените минимални цени на акция са манипулирани умишлено. Експертиза по делото сочи, че пазарната цена на акциите към този момент е била 1777.48 лева за един дял.