Аз играя по правилата и спазвам мненията на отбора. Резултатът предстои да го видим. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в интервю за БиТиВи по повод скандала с шефа на НЕК Красимир Първанов и бъдещето на проекта АЕЦ „Белене".

Запитан дали е обмислял да подаде оставката си, Трайков отговори, че подобно решение е винаги възможна опция. И в предишната ми работа беше така, и в сегашната също, отбеляза той.

Попитан защо е имал толкова притеснен вид на една от снимките си в Севлиево (припомняме преди старта на световната купа по мотоциклетизъм премиерът Борисов успя да потуши заформилия се скандал между финансовия и енергиен министър), Трайков отговори, че видът му се е дължал на времето. Духаше студен вятър, ако беше слънчево и топло, нямаше да изглеждам така, обясни той.

На въпрос с какво самочувствие ще отиде на срещата с консултанта за АЕЦ "Белене" - британската банка HSBC, след последния скандал около централата, министър Трайков заяви: Моето самочувствие е без съмнение, но мисля, че чухте оценката на премиера - проектът остава при мен.

Енергийният министър припомни йерархията при вземането на подобни важни решения, като това за атомната електроцентрала - премиерът възлага на вицепремиера си, той на ресорния министър, съответно на агенцията.

Трайчо Трайков беше категоричен, че директорът на НЕК Красимир Първанов не е спазил правилата и поради тази причина е станало недоразумение, което е прераснало в грешка и впоследствие в скандал.

Попитан дали се чувства унижен или обиден от отношението на Борисов, той отговори: За мен отношението на премиера не може да бъде неприятна тема. Йерархията е ясна, който се сърди и обижда, прав му път.

Енергийният министър добави, че премиерът може и е длъжен да има претенции към министрите си.

Трайков отказа да постави оценка на работата си, откакто е министър в правителството на ГЕРБ, но изрази увереност, че оправдава гласуваното му доверие. Считам, че за тези две години доказах това, отбеляза той.

На въпрос дали националните интереси са предадени с подписания от Първанов документ, Трайков обясни, че така или иначе е трябвало да има продължение на действащите допълнения към споразумението от 2006 година. Това, което е в повече сега е, че до два месеца двете страни се ангажират да стигнат до единомислие по всички въпроси в окончателния договор, допълни той.

До 1 юни двете страни се задължават да положат най-добрите усилия, за да парафират договора. Парафирането на договора означава да се уточнят всички въпроси по съдържанието му и след това да останат процедурите по подписването. На 2-ри юни, ако не сме се разбрали, се връщаме към същата ситуация, обясни още енергийният министър.

Запитан как ще коментира думите на шефа на Националната електрическа компания, че между двамата е съществувала неприязън и преди конфликта им по повод АЕЦ "Белене", министър Трайков отговори, че той не изпитва неприязън и не е в конфликт с подчинените си. Има правила, които трябва да се спазват, който не ги спазва, ще има съдбата на г-н Първанов, заяви той.

Министърът на икономиката припомни, че е представил на премиера мотивите си, с които настоява Красимир Първанов да бъде освободен. По думите му министър-председателят ги е приел. Предстои обаче предложението да бъде обсъждано и гласувано от Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг (БЕХ).

С думите „Г-н Първанов излъга и тук слагам точка", Трайков приключи темата около шефа на Националната електрическа компания.