Обединението за честни избори (ОЧИ), което включва в себе си Антикорупционния фонд, сдружение "Данни за добро" и фондация "Общество.бг" подписаха Пакт за честни избори. Платформата има за цел да обединява организации в борбата им срещу изборните измами, купуването на гласове и контролирания вот на предстоящите предсрочни парламентарни избори на 2 април. Мотото на ОЧИ е да не оставят слепи за изборните измами.

Основните дейности на Обединението за честни избори включват информационни кампании и обучения за проблеми и решения в изборния процес, както и анализ, визуализация и извличане на знание от данни, които да помогнат за насочване на общественото внимание и доброволци към местата в страната с изборни аномалии.

Бойко Станкушев, председател на Антикорупционния фонд (АКФ), обясни, че в основата на дейността на всеки един политик или претендиращ да бъде политик, трябва да бъде истината. Политиците като слуги на народа си, са длъжни и са много задължени преди всичко да гарантират истината, без която не може да има нормално общество, нито функциониращи институции и нито функционираща нормална държава, освен ако не е уродлива, отбеляза Станкушев.

"Без истина няма и не може да има нормално общество и нормална държава", коментира шефът на АКФ. Той посочи, че етапът, на който е гражданското общество в България, е недостатъчно висок и без чужда помощ, трудно бихме се справили.

Никола Тулечки, представител на сдружение "Данни за добро", добави, че целта на Обединението е да има превенция на изборите, по-малко изборни измами и повече хора да излязат да гласуват. В изборния ден трябва да има максимално много очи на максимално много места, за да може процесът да бъде сигурен, подчерта Тулечки.

Румяна Дечева, бивш председател на Обществения съвет към ЦИК, коментира, че почти не остава време да се публикуват анализите и материалите от проведените предишни избори, тъй като почти веднага идват нови. Тя наблюдава начина, по който работи изборната администрация и тяхното участие в международните мрежи. "За времето на работа на последния парламент това, което видяхме е, че поради липса на точка и линия в Изборния кодекс, ЦИК не участва в няколко важни международни прояви", разкритикува Дечева.

Пактът за честни избори има за цел да ангажира политическите партии и коалиции да работят за преодоляване на проблемите, свързани с изборния процес в България, които Обединението за честни избори е идентифицирало.

Пактът включва следните точки:

Потвърждаване на решимостта на партиите да проведат честни избори, без търговия с гласове, манипулация на изборните резултати, включително бюлетини и протоколи и други нарушения на закона;

Ангажиране да не се използват непозволени средства като: език на омразата, дезинформация, фалшиви новини, уронване честта и доброто име на опонентите, търговия с влияние, методи за натиск и заплахи върху избирателите;

Защита на правата на всички избиратели да гласуват свободно и безпрепятствено, както и на правата на всички кандидати да участват в изборния процес.

Ангажиране да се спазва законодателството, свързано с изборите, и при нарушения да се сътрудничи с ЦИК и МВР за гарантиране на това.

Ангажиране да не се използват нелегитимни средства за финансиране на изборните кампании, включително от корпоративни дарения и други неразрешени източници.

Като политически партии пактът бе подписан от ПП/ДБ, Български възход и Левицата. От ЦИК са отказали да подпишат, а от МВР са дали само писмено потвърждение за подкрепа.

Инициативата беше подкрепена и от всички германски политически фондации с представителства в България - Фондация за свободата "Фридрих Науман", Фондация "Конрад Аденауер", Фондация "Ханс Зайдел", Фондация "Фридрих Еберт", които заедно почти покриват целия политически спектър в България в партньорството си с политически партии, с изключение на крайната десница.