Пред България има 3 големи риска. Първият е тактическите решения да завладеят партиите на статуквото. Вторият е на следващите избори националистическите позиции да дадат по-голям тласък на България в странни посоки като напускане на ЕС. Третият риск е амбицията за президентска република. Това заяви в ефира на Нова телевизия бившият премиер и лидер на Продължаваме промяната Кирил Петков.

По думите му идеята за президентска република означава концентрация на огромна власт в ръцете на един човек. Първата политическа сила при президентска република овладява властта за 4 години. Такова нещо е голям риск за България, подчерта Петков и призова да си представим сега в следващите четири години цялата власт да е в ръцете на Борисов.

Лидерът на ПП коментира и избора на председател на Народното събрание. Той посочи, че в първия ден партиите са използвали остра реторика, но на следващия ден са осъзнали, че силовото говорене няма да промени нищо. Според Петков избраният за поста Вежди Рашидов е сложен там за фасада. Той подчерта, че това напомня на годините на прехода.

Бившият премиер заяви, че много хора са влезли в парламента с някаква мисъл. Решенията трябва да се взимат на база принципи, а не на конюнктура, уточни Петков. По думите му ако сега се направи група като тази от петък и подкрепи хартиената бюлетина, това ще е безпринципност. Той бе категоричен, че при поредица от такива решения Продължаваме промяната няма как да работи с БСП.

По отношение на съставянето на правителство Петков посочи, че ПП няма да прави безпринципни коалиции. Следваме предизборните си обещания. Ще участваме в разговорите с политическите сили по 16 политики, които сме заявили че ще подкрепим. Нямам как да се съберем с ГЕРБ и ДПС. Няма как в името на нещо да се прегърнем с хора на които нямаме доверие, каза още Кирил Петков.