3 избирателни системи обсъжда Комисията за взаимодействие с гражданското общество в пленарна зала на Народното събрание, създадена по инициатива на зам.-шефката на парламента Мая Манолова.
Това са изцяло мажоритарната система, т.нар. немска избирателна система и пропорционалната избирателна система с преференции.

Трябва да има промени в избирателната ни система, заяви в началото на дискусията омбудсманът Константин Пенчев. Той обясни, че е проводник на идеите, които му пращат различни хора, които не идват и по една или друга причина не могат да се включат в срещите в НС.

Борислав Цеков от „Модерна България" представи ползите от пропорционалната система с преференции. Той предлага задължителна преференция. Предлаганата избирателна система със задължителна преференция радикално повишава влиянието на гражданите върху листите, смята Борислав Цеков.

Той отново поиска да се въведе и възможността за издигане на граждански листи. Има гражданска идея и отвъд партиите, посочи Цеков. Според него трябва да се уважи желанието на хората, които имат идеи и каузи, но които не искат да се подчиняват на партиен лидер.

Пропорционалната система с преференции, по думите му, дава по-големи възможности за по-голямо представителство на различни граждански слоеве. Тази избирателна система насърчава конкуренцията, убеден е Борислав Цеков. Тази система със задължителна преференция е позната, по думите му, в различни европейски държави. За пример той посочи Австрия, Словения , Белгия, Дания, Гърция.

Професор Емилия Друмева и проф. Михаил Константинов представиха смесената избирателна система или станала по-популярна като немска избирателна система. Друмева обясни, че германската система е персонализирана пропорционална система. Превръщането на гласовете в мандатите се случва на база на пропорцията, каза тя.

В тази система има силен мажоритарен елемент, който определя личностите. Спечелените мажоритарни мандати директно отиват в парламента, като биват интегрирани в общия брой на пропорционалното разпределяне, т.е. заемат предните места в пропорционалните листи, каза още Емилия Друмева.

В 2 страни членки на ЕС се гласува по чисто мажоритарна система - Франция и Великобритания, в 5 системата е смесена, а в останалите 20 е пропорционална, стана ясно от изказването на Михаил Константинов.
Недостатък на германската изборна система е нейната сложност, призна той. Пропорционалните системи създават партийни елити, които са отдалечени от избирателите, смята Константинов. По думите му кандидатите за народни избраници целят да се харесат на партийния си лидер вместо на избирателите. Трябва да дадем на хората това, което искат, категоричен е той.

Журналистът Валери Найденов защити преимуществата на изцяло мажоритарната избирателна система. Той се изненада защо толкова малко хора са за изцяло мажоритарната система, която е типична за демокрации като САЩ, Канада, Австралия и дори Индия. Това не е някаква перверзия, изтъкна Найденов.

Кой е вашият депутат, попита той участниците в срещата, като настоя човекът от народа да бъде работодател на депутатите. Ако сте професионалисти, ще ви харесат във вашия регион, обърна се той към бъдещите депутати.
Ползата на мажоритарната система според него е, че избирателите имат представители в парламента, а не партиите. Нека да вземем най-доброто от най-добрите, настоя Валери Найденов.

Хората искат промяна на лицата в този парламент, искат промяна в политическия елит, коментира и Александър Каракачанов.
От партия „Реформа" поискаха равно време в държавните медиите за всички участници във вота, както и само регистрация в съда да е достатъчно за регистрация на партиите във вота.

За пореден път Мая Манолова призова всички млади експерти да се включат в изготвянето на Изборния кодекс. Има достатъчно работа за всички, увери тя.

Единна гражданска мажоритарна листа, предложи гражданката Петя Цонева. Това означава, че в една листа ще са поместени и партийните кандидати, и мажоритарните и избирателят ще избере за кого да даде гласа си.
В партиите има изключителни експерти и специалисти, подчерта Цонева като поясни, че и гражданите имат право да бъдат избирани.

Друг гражданин Пламен Зарков предложи партиите да се финансират с SMS.