Днес, на пресконференция, бяха оповестени идеите на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" за правосъдна реформа и промяна на българската Конституция. И забележете, основната идея защитена от Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов, ген. Атанасов и министър-председателят Николай Денков е националният празник да не бъде Трети март, а 24 май.

Тези хора ли са носителите на такава смяна? Тези хора, които излъгаха всички и най-вече хората, които гласуваха за тях. И в името на властта и ползите от властта, жадни за власт и алчни за власт създадоха нещо, което наричат "некоалиция" заедно с ГЕРБ и ДПС- враговете им, заради които бяха създадени. И заедно с тях, в момента, управляват държавата. Консумират власт без срам, консумират власт- създадена в лъжа. И без никакъв срам, ежедневно, от присъединените им медии ни убеждават, че това било "единственият начин", че са светли и чисти и че всичко било "в името на България".

Тези хора искат да променят националния празник на България. Нещата са такива, каквито са. И в историята, и в сегашното. И ако някой има право да каже кога е българският национален празник, това е само българският гражданин питан на Референдум, а не негови представители, които всъщност са измамници.

Това написа във "Фейсбук" лидерът на ИТН Слави Трифонов. 

Трети март е проблемна дата, смята Даниел Лорер

Трети март е проблемна дата, смята Даниел Лорер

Той е сигурен, че тази тема няма да измести фокуса от съдебната реформа

Настоящият национален празник 3 март, денят на Освобождението на България и подписването на Санстефанския мирен договор, е проблемна и разделяща дата за разлика от 24 май. Това коментира пред bTV по-рано в неделя Даниел Лорер от "Промяната", след като по-рано днес именно денят на българската писменост и култура бе лансиран от ПП и ДБ за нов национален празник чрез предлаганите от тях промени в Конституцията. Според представителя на ПП нямало лошо да има дебат по темата. Нямало опасност и темата за националния празник да измести основната проектопромяна - реформата в съдебната система.

Припомняме, че Коалицията "Продължаваме промяната/Демократична България" представи проекта си за промени в Конституцията, макар и след значително забавяне спрямо първоначалните намерения.

Конституцията на ПП/ДБ: По-малко власт за президент и главен прокурор, 24 май национален празник

Конституцията на ПП/ДБ: По-малко власт за президент и главен прокурор, 24 май национален празник

Друга нова идея - да се въведе мандатност на кметовете, за да се бори "феодализацията" на населените места

Какво е основното - дългогодишната им идея на разделяне на Висшия съдебен съвет, както и лансираните в публичното пространство идеи за намаляване на правомощията на главния прокурор единствено до административен ръководител на държавното обвинение, възможността за внасяне на индивидуална конституционна жалба. И нещо, некоментирано досега официално - 24 май, а не 3 март, да стане национален празник на Република България. Друга нова идея - да се въведе мандатност на кметовете, за да се бори "феодализацията" на населените места.

До момента от трите политически сили, обединили силите си в парламента за промяна във върховния закон, единствено публично бе известен този на Движението за права и свободи. А идеята на създадената в парламента конституционна комисия е съпоставянето на различните визии на ПП/ДБ, ГЕРБ и ДПС и в крайна сметка постигане на общ вариант.

Петър Витанов нарече "позор" идеята за смяна на националния празник

Петър Витанов нарече "позор" идеята за смяна на националния празник

Той разкритикува и ограничаването на правомощията на служебното правителство

Гарнираните с експресна смяна на националния празник от 3-и март на 24-и май предложения за промени в Конституцията на България са "истински позор", заяви в своя писмена позиция представителят на българските социалисти в Европейския парламент, Петър Витанов.