"Групата за натиск" - бившите депутати Петър Славов, Методи Андреев и Мартин Димитров предлагат на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева да се смени стария герб на сградата на бившия Партиен дом, където се очаква да бъде новият дом на депутатите. Това стана ясно от тяхно съобщение във "фейсбук". 

Те припомнят, че ремонтът на сградата на бившия Партиен дом тече вече няколко години и се очаква в края на 2020 г. депутатите окончателно вече да се пренесат там. По думите им ремонтът възлиза на над 40 млн. лв.

На стария герб са изобразени сърп и чук и отчупена петолъчка. Депутатите предлагат на тяхно място да се сложи актуалния Държавен герб на Република България.

Снимка 461435

Източник: фейсбук/Петър Славов

Те посочват още, че комунистическият режим е обявен за престъпен със закон от 2000 г., а самата БКП - за престъпна организация, чиято идеология е била насочена към потъпкване на основни човешки права.

Славов, Димитров и Андреев напомнят още, че съгласно Закона за държавния герб и актовете по прилагането му, идентификацията на сградите на държавната администрация става чрез разполагането на националните символи - знаме и герб на Република България, което налага на мястото на стария комунистически символ да бъде поставен актуалният държавен герб настраната.