Предвидените от правителството промени в Административнопроцесуалния кодекс и Закона за опазване на околната среда целят да се ограничи достъпът до правосъдие на гражданите и неправителствените организации. Това мнение обедини коалиция от 14 неправителствени организации.

По този въпрос организациите са изпратили писмо до трима еврокомисари - Кармену Вела, еврокомисар за околната среда, морските въпроси и риболова, Корина Керту, комисар за регионално развитие, и Вера Йоурова, комисар за правосъдието и потребителите.

С писмата организациите се обявяват против предвидените промени в Административнопроцесуалния кодекс и Закона за опазване на околната среда и информират за опитите в България да се "нанесе тежък удар върху правата на собствените си граждани".

14-те неправителствени организации, които са се обединили около това становище, са: СНЦ Зелени Балкани, СНЦ Зелени Балкани - Стара Загора, Български дарителски форум, Национална мрежа за децата, Български център за нестопанско право, Фондация "ЕкоОбщност", WWF България, Сдружение за изследователски практики, Асоциация на парковете в България, Български институт за правни инициативи, Българско дружество по фиотоценология 2001, Обществен център за околна среда и устойчиво развитие, Екологично сдружение "За Земята" и "Грийнпийс"-България.

Радев наложи вето на промените в Закона за опазване на околната среда

Радев наложи вето на промените в Закона за опазване на околната среда

Той е уверен, че Народното събрание ще намери добрия баланс

Инициаторите на протеста срещу промените в Административнопроцесуалния кодекс и Закона за опазване на околната среда припомнят, че спорните законопроекти били предложени от групата на ГЕРБ на 1 юни тази година. За по-малко от месец промените били гласувани и приети в Народното събрание на първо и второ четене.

Според организациите промените в Административнопроцесуалния кодекс предвиждат драстично повишаване на таксите и разходите за водене на административни дела. Предвидено било да се увеличи таксата по касационно обжалване и отмяна на влезли в сила решения за гражданите с 18 пъти (от 5 лв. на 90 лв.), за неправителствените организации - 90 пъти (от 5 лв. на 450 лв.), а за търговските дружества - 9 пъти (от 50 лв. на 450 лв.). В някои случаи таксите можели да стигнат и до 9 000 лв.

Неправителствените организации виждат и противоречие в предвидените промени по Закона за опазване на околната среда. Промените въвеждали сериозни ограничения в процедурата по обжалване на оценки на въздействието върху околната среда (ОВОС) на "обекти с национално значение".

Депутатите от ГЕРБ искат облекчаване на обжалванията по ОВОС

Депутатите от ГЕРБ искат облекчаване на обжалванията по ОВОС

Целта на промените е да се уеднаквят производствата

Терминът включвал проекти от енергийната и транспортната стратегии на България и "показвал кои са мегаструктурите, които управляващите искат да бъдат приети безкритично от гражданското общество — АЕЦ "Белене", АМ "Струма" през Кресненското дефиле, Националното хранилище за радиоактивни отпадъци, газопроводите "Южен поток" и "Набуко", АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ-ове".

Според организациите приетите законопроекти са в остър разрез с принципите на правовата държава и ценностите на демокрацията. Те противоречили и на нормативната уредба на България, правото на Европейския съюз и редица международните актове.

Инициаторите на коалицията посочва и че промените в Закона за опазване на околната среда били приети промени, без да е имало обществено обсъждане, което "събужда съмнения в прозрачността при взимане на решения, касаещи правата на гражданите".

Припомняме и че след призив от неправителствени организации президентът Румен Радев наложи вето на Закона за опазване на околната среда. Очаква се разглеждането на проекта да се очаква след 1 септември, когато започва новата парламентарна сесия.