На заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) отхвърли предложението на БСП за разширяване на еднократната помощ за учениците до 4-ти клас.

Синдикати и работодатели се разделиха в мнението си по предложения законопроект за разширяване обхвата на еднократната помощ за учениците до 4-ти клас.

На заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество бе разгледан така предложения от БСП законопроект за изменение и допълнение на Закона за семейните помощи за деца.

Симеонов бори демографската криза с финансова подкрепа за трето дете

Симеонов бори демографската криза с финансова подкрепа за трето дете

Вицепремиерът е категоричен, че държавата трябва да поеме своята отговорност, включително и финансова

Валери Симеонов, председателстващ тристранката, уточни, че законопроектът е бил отхвърлен от НСТС. Предвижда се с разширяването на еднократната помощ да бъдат обхванати 120 хиляди деца. Финансирането е в размер на 30 млн. лв.

Асия Гонева от КНСБ изрази съмнения относно ефекта от изпълнението на мярката. Тя подчерта, че от КНСБ ще се въздържат от подкрепа за законопроекта, защото липсва и оценка на прилаганите досега мерки за първолаците.

От КТ "Подкрепа" подкрепиха предложението като отчетоха, че разширяването на обхвата на учениците е стъпка в правилната посока.

Любен Томев, председател на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ, отчете, че няма достатъчно информация за това досегашната политика дали допринася за включването на децата в училище или напротив допълнително стимулира нецелесъобразното разходване на средства.

От Българска стопанска камара също счетоха, че има дефект в системата на социалните помощи, тъй като предоставянето на такива еднократни помощи не са част от единна стратегия за справяне с проблема на ранното отпадане на децата от училище. От БСК изтъкнаха, че подобни мерки би трябвало да бъдат в най-ранна детска възраст за обхват на децата в детските градини и усилия насочени към овладяването на езика.

БСП предлага еднократна помощ и за второкласници

БСП предлага еднократна помощ и за второкласници

Семействата да изпращат по-спокойно децата си на училище

Васил Велев заяви, че АИКБ се въздържа от подкрепа за законопроекта и препоръчват да не се дават пари авансово, а да се издават ваучери, да се правят данъчни облекчения на работещи родители, чиито деца се учат, но не и да се дават авансово пари.

Велев коментира още, че въпросният законопроект няма да постигне благородните цели, които си поставя. Относно недоброто интегриране на циганското население у нас, Велев заяви, че големият брой отпаднали от училище, големият процент на младежка безработица, както и голямото разслоение между най-високо и най-ниско платените у нас, е резултат от лошата интеграция на ромското население.

Според него, у нас то е с най-голям процент в сравнение със страните от целия ЕС. "Това тотално изкривява статистиката. Това е един много сериозен проблем, който изисква комплекс от мерки и разумно разходване на ограничение ресурс по цялостна програма, а не по такива спорадични решения", заяви Велев.