Постигнато е принципно съгласие в проектобюджета да се запише, че ще бъде вдигната от 1 април 2012 г. с 20 лева минималната работна заплата.

Това стана ясно на заседанието на Тристранния съвет след повече от 4 часа дискусии.

Според чакащите на студа журналисти, вероятно забавянето е породено от футболната среща между ЦСКА и Левски, която е привлякла вниманието на участващите в Тристранния съвет.

Записът за увеличаването на минималната работна заплата ще бъде направен в понеделник на оперативно заседание на правителството. Първоначално синдикатите бяха категорични, че това увеличение трябва да стане от 1 януари 2012 г.

По думите на шефа на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов в общи линии проектобюджетите остават. Той каза, че по някои параметри от финансовото министерство са предложили варианти и повече аргументи. Като такъв пример той посочи облагането с акциз на природния газ използван в производство на топлинна енергия.

От финансовото министерство изложиха достатъчно аргументи и ни убедиха, включително и тези, които не биха били щастливи от подобна стъпка, че е необходимо стъпаловидно въвеждане на такъв акциз", каза Симеонов.

Той каза още, че се предвижда догодина да бъдат вдигнати с 1/3 вдовишките добавки.

По-късно от пресцентъра на Министерски съвет потвърдиха, че в понеделник ще има извънредно заседание на М, на което ще бъдат разгледани пакетът данъчни закони и проектът на бюджет на Република България за 2012 г.