От Европейската комисия обявиха списък със 195 транспортни проекта, които ще получат финансиране от близо 6,7 милиарда евро по Механизма за свързване на Европа (МСЕ), съобщиха от ЕК. По този начин се предлага да бъде привлечено допълнително публично и частно финансиране за 9,6 млрд. евро.

От 195 проекта за България е одобрена за 1 и участва в два смесени. От 6,7 млрд. евро страната ни получава малко над 154 млн. евро.

За сравнение - след бърз прочит на списъка с одобрени проекти, Румъния има 10-тина, Чехия е също с толкова, поляците са с 18.
Евробунтарите от Унгария пък имат цели 14 проекта за над 800 млн. евро.

Припомняме, от България бяха допуснати 10 инфраструĸтурни проеĸта на стойност 376,8 милиона евро, които да бъдат разгледани. Одобрени са 3 от тях на обща стойност 154 милиона евро.

Избраните проекти ще допринесат за цифровизацията и декарбонизацията (отделяне и освобождаване на въглерода, обезвъглеродяване) на транспорта. За проектите, внесени по поканата на Кохезионния фонд, максималното съфинансиране може да достигне до 85 % от допустимите разходи.

Предложеното от ЕК решение за финансиране трябва да бъде официално одобрено от Координационния комитет по Механизма за свързване на Европа. Той ще заседава на 8 юли 2016 г. Очаква се Комисията да приеме решението в края на юли 2016 г.

Заедно с Плана за инвестиции за Европа Механизмът за свързване на Европа играе основна роля за преодоляване на недостига на инвестиции в Европа, което е водещ приоритет на Комисията.

Заместник-председателят на ЕК Юрки Катайнен, който отговаря за работните места, растежа, инвестициите и конкурентоспособността очаква увеличаване на заетостта.

Европейският комисар по въпросите на транспорта Виолета Булц заяви: "С 9,6 млрд. евро общи инвестиции до 2030 г. могат да бъдат създадени 100 000 работни места в европейската икономика. Проектите ще направят Европейската инфраструктура по-безопасна, по-устойчива и по-ефикасна за пътниците и предприятията. За мен е удоволствие да науча, че регионът на Западните Балкани също ще получи финансиране, което ще доближи неговата транспортна инфраструктура до тази на ЕС".

Избраните проекти са предимно за част от основната трансевропейска транспортна мрежа (TEN-T). Сред тях са водещи инициативи като рехабилитацията на железопътния участък Brasov - Sighisoara в Румъния, железопътната връзка Aveiro - Vilar - Formoso в Португалия, строежа на железопътна линия със стандартно междурелсие по коридора

Rail Baltic, изпълнението на програмата за разгръщане на SESAR и модернизирането на железопътната линия E30 (частта Zabrze - Katowice - Krakow) в Полша.

След старта през ноември 2015 г. по втората покана за предложения по Механизма за свързване на Европа (МСЕ) бяха получени 406 предложения за проекти, отговарящи на условията. Поисканото финансиране от ЕС в размер на 12,49 млрд. евро доста надвишаваше наличните средства.

Това даде възможност на Комисията да избере проектите с най-голяма европейска добавена стойност, като в същото време гарантира балансирано разпределение от гледна точка на местоположението и видовете транспорт. 5,6 млрд. евро бяха заделени за държавите членки, отговарящи на условията на Кохезионния фонд.

Приносът към осъществяването на други приоритети на Комисията, например енергийния съюз или цифровия единен пазар, също бе взет предвид по време на подбора.

Финансовото участие на ЕС е под формата на безвъзмездни средства, с които в зависимост от вида на проектите ще се финансират между 20% и 50 % от допустимите разходи по тях.

Ако предложеното решение за финансиране бъде одобрено от Координационния комитет по Механизма за свързване на Европа на 8 юли 2016 г., от Комисията ще приемат решението в края на юли 2016 г.

След това отделните споразумения за IP/16/2198 отпускане на безвъзмездни средства ще бъдат подготвени от Изпълнителната агенция за иновации и мрежи (INEA) и ще бъдат сключени с получателите на средствата през втората половина на 2016 г.