"Това, че съм жена не е минус, а е още по-голяма отговорност. Ако стана президент, ще се ръководя изцяло от Конституцията. Не мога да кажа отсега дали ще търсим подкрепа, ако стигнем на втория тур". Това заяви определената от ГЕРБ за кандидат-президент председател на 43-то народно събрание Цецка Цачева пред Нова телевизия.

Тя бе категорична, че в партията не са малко кадрите, които биха се справили с кандидат-президентската надпревара. „В ГЕРБ израснахме не малко имена, които могат да се справят с тази задача – да бъдем издигнати за кандидати за президент. Разбира се, много е важно да се държи сметка за компетентностите и фукциите на държавния глава. Смятам, че според правомощията по Конституция, отговарям на профила да бъда такъв кандидат. Затова се съгласих и приех номинацията", коментира Цачева.

Запитана дали се притеснява да представя страната ни на български език (Цецка Цачева говори два чужди езика - немски и руски, но не знае английски - б.р.), тя отговори: "Решенията се взимат винаги на майчиния език. Не е проблем, че нямам филологическо образование".

Зам.-председателят и шеф на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов е убеден, че са взели правилното решение за кандидат-президента на партията. "Цецка Цачева се държи изключително устойчиво", заяви той пред същата медия. 

"Цецка Цачева има брилянтни познания в правото, тя е и един безупречен председател на парламента", похвали я Цветанов и каза, че закономерно било хората в зряла възраст преди 1989 година да са членове на БКП. "Тя е била член на БКП", не скри миналото й вторият в ГЕРБ.

Относно клипа, който се появи в публичното пространство преди години, на който се вижда как Цецка Цачева пее на партийна вечеря, Цветанов прояви колегиалност.

„Всеки от нас в личния си живот има компании, в които прекарва прекрасно. Понякога може би сме малко по-освободени, когато участваме в такива мероприятия", заяви той. 

Тя е душата на компанията, тя винаги е много активна и много готина. Цецка Цачева е невероятен човек и който не я познава, може само да съжалява. Тя е човек, който винаги иска да помогне и винаги се е отнасяла с голяма отговорност към задълженията, които е изпълнявала в партията”. Той не спря похвалите си към номинираната от неговата партия за кандидат-президентската битка като заяви, че е грижовна майка.

Относно останалите трима, чиито имена до последно се спрягаха за кандидат-президентската надпревара, Цветанов заяви: "През лятото, когато говорихме за първи път за възможния вариант за кандидат-президент на ГЕРБ, Цецка Цачева беше предложение на Бойко Борисов. 

Когато говорихме във формат Изпълнителна комисия, всеки имаше възможност да даде своите доводи за последните четирима, които бяха обсъждани – Томислав Дончев, Йорданка Фандъкова, Димитър Николов и Цецка Цачева”, обясни Цветанов.

Според него изборът на другата дама - Йорданка Фандъкова е щял да бъде дезертьорство, защото само преди една тя спечели кметски избори и пое ангажимент да изпълни програмата си.