Председателят на Народното събрание Цецка Цачева ограничавала правото на депутатите да упражняват парламентарен контрол.

Срещу действия на парламентарния шеф скочи в Facebook депутатът от БСП Кристиан Вигенин, който дава пример с два въпроса, които задава, но му е върнат отказ.

Първият въпрос е към премиера Бойко Борисов: „Какви стъпки са предприети от Ваша страна до момента, възнамерявате ли да лансирате официално инициативата за демилитаризация на Черно море със съответните анализи и план за действие? Подкрепя ли се Вашата инициатива от министрите на отбраната и на външните работи, възложени ли са им конкретни задачи и какви са предприетите от тяхна страна до момента действия?“ 

Цачева е върнала въпроса с мотива, че изявленията на министър-председателя не са предмет на парламентарен контрол.

Въпросът към външния министър Даниел Митов пък бил дали подкрепя инициативата на министър-председателя за демилитаризация на Черно море и какви стъпки смята да предприемете за нейната реализация, вкл. с оглед предстоящите решения за политиката на Алианса в Черноморския регион през октомври?“

„Тук Цачева ми връща въпроса с мотива, че поради липса на непосредствени управленски действия, въпросът ми не съответства на Правилника за дейността на НС”, пише Вигенин в профила си и коментира: Пълен абсурд.

По думите му това е падение и принизяване на парламента в услуга на един човек, който често не знае какво приказва, а приказките му не водят до конкретни управленски действия, както Цачева сама признава.

„Днес внесохме предложение за решение на парламента по въпроса за демилитаризацията. Тук вече няма правомощия да го върне. И няма как да ни запуши устата”, заканва се Кристиан Вигенин.