Службите отговориха на критиките за масово прилагане на незаконни бръмбари. Ние искаме СРС-та само за тежки умишлени престъпления. Това заяви вътрешният министър Валентин Радев по време на дискусията в Народното събрание за незаконно подслушване. Нямаме нерегламентирано СРС, категоричен бе той. Ефективността от бръмбарите е около 20%.

Главният прокурор Сотир Цацаров на свой ред също взе думата, въпреки нежеланието му да се изказва, както той само обясни.

Службите лъжат Бюрото за контрол дали подслушват незаконно

Службите лъжат Бюрото за контрол дали подслушват незаконно

Бойко Рашков се оплака, че не получавал съдействие от главна прокуратура

В залата, според него, се изнесли дълбоко неверни данни. 80% от това, което се чу в тази зала бе с политическа окраска, недоволен е главният прокурор: "Пред Вас бе очертана една апокалиптична картина на масово подслушване." Законът е такъв, какъвто е, подчерта той. Бюрото за контрол на СРС можело да контролира само процедурите за прилагане на бръмбари. Ако съдът каже да се подслушва, прилагащите органи, трябва да го направят, заяви Цацаров.

Главният прокурор не е съгласен и че държавното обвинение мълчи. Той защити прокурорите и техните качества.

Не се подслушват журналисти, няма масово подслушване на политици, магистрати, категоричен бе Сотир Цацаров. ДАНС и ДАТО прилагат закона, допълни още той. Обвинител номер едно отново повтори, че не е съгласен с апокалиптичната картина за масово подслушване в страната.

Службите докладват в НС за незаконно подслушване

Службите докладват в НС за незаконно подслушване

Привикаха председателите на ДАНС, ДАТО, главния прокурор и вътрешния министър

Председателят на ДАНС Димитър Георгиев също се защити. За 2016 година родното ФБР е приложило бръмбари за десет случая на тероризъм. Нямаме никакво подслушване на журналисти, категоричен бе той. Бюрото на Бойко Рашков получавало максимална информация, която са искали от ДАНС. Председателят на ДАТО Цветан Китов подчерта, че бръмбари се прилагат само спрямо закона.

Повод е разглеждането на годишния доклад на Бюрото за контрол върху СРС-та. Скандал избухна още през лятото, когато ръководителят му Бойко Рашков скочи на ДАНС и главна прокуратура с обвинения за нерегламентирано прилагане на бръмбари върху политици и журналисти.

Преди десетина дни червените отново повдигнаха въпроса, като на брифинг в Народното събрание Славчо Велков припомни думи на председателя на бюрото за контрол върху специалните разузнавателни средства Бойко Рашков от лятото.

Днешната дискусия започна с изказвания от страна на депутати от БСП, както и на шефа на Бюрото за контрол над СРС-та Бойко Рашков.

Прокуратурата не пази данни по показател "приватизация"

Прокуратурата не пази данни по показател "приватизация"

Главният прокурор Сотир Цацаров обсъди в правна комисия и сигналите за оградата и износа на лекарства