Депутатите от правна комисия обсъдиха проблеми по наказателната политика с главния прокурор Сотир Цацаров, който целия ден прекара в Народното събрание.

Цацаров опроверга апокалиптичната картина на масово подслушване

Цацаров опроверга апокалиптичната картина на масово подслушване

Не се подслушват журналисти, няма масово подслушване на политици, магистрати

Данаил Кирилов от ГЕРБ повдигна проблема с актуалния статус на специализираните прокуратури с оглед измененията в НПК, и появилата се възможност за създаване на напрежение с прехвърлянето на дела и преписки в спецсъда и прокуратурата.

Цацаров заяви, че това е едно от най-позитивните изменения в НПК. Въведени са институти, които ускоряват наказателното производство. По думите му по отношение на спецсъдилищата е пресилено този съд да се сравнява с Народния съд.
"Ако тезата за извънредност на спецсъда е вярна, защо досега не е повдигана тезата за извънредност на СГС", попита Цацаров. Той обърна внимание, че има проблеми със сградата на спецсъда, защото има само четири зали.

Проблемът, който БСП постави на заседанието на комисията, е темата за приватизацията. Идеята за отмяна на давността при приватизацията е неприложима практически и юридически необяснима според Крум Зарков.

Корнелия Нинова: Съдете ме, осъдете ме, вкарайте ме в затвора

Корнелия Нинова: Съдете ме, осъдете ме, вкарайте ме в затвора

Соцлидерът иска народът да знае какво се случва в държавата

"Би ли могла прокуратурата да се организира и извърши цялостна проверка по делата, които промяната в Конституцията предполага", попита Зарков.
"Зависи от вашите законодателни решения", отговори Цацаров. "Прокуратурата винаги изпълнява законите."

От обсъждането стана ясно, че информационната система на прокуратурата не съдържа масив с показател "приватизация". Има масив по наказателни членове от НК.

От думите на главния прокурор стана ясно, че на базата на доклада за приватизационните сделки, изпратен от МС, ДАНС изпраща доклад с фирми, някои от които са "Бургаско пиво", "Софарма", "Кремиковци", "Победа" АД, "Винпром -Дамяница", "Техноимпекс", "Българска роза", "Бургаски корабостроителници", "Биовет" и др.
За всяка от операциите е поискана справка. За четири фирми постъпват справки. Образувани са преписки и има първи отказ от досъдебно производство. Основанието е изтекла давност.

ГЕРБ vs. Нинова: документ срещу документа

ГЕРБ vs. Нинова: документ срещу документа

ГЕРБ готови да обсъждат приватизацията на една маса със социалистите

Десислава Атанасова от ГЕРБ постави проблем, свързан с "Техноимпекс" по повод писмото, което е изискано от прокуратурата за проверки на Нинова. Тъй като писмото е било оспорено, тя поиска главният прокурор да заяви дали има такива извършени проверки и дали мотивът за прекратяване е изтекла давност.

"Не мога да кажа нищо по различно от това писмо", заяви Цацаров. По думите му цяло досие за "Техноимпекс" е изпратено като приложение към доклада на ДАНС. Май месец 2017 г. СГП отказва образуване на досъдебно производство и прекратява преписката поради изтекла давност.

Иван Костов: Горд съм от приватизацията

Иван Костов: Горд съм от приватизацията

Според него няма основание да се твърди, че приватизацията е престъпна

Емил Димитров от Обединени патриоти поиска да чуе становище по злоупотребата с лекарствени средства и наказателната политика в областта.
По думите на главния прокурор ако в предмета на контрабандата се прибавят лекарства и лекарствените средства, това превръща пренасянето на лекарства зад граница в престъпление.

Държавата обяви жестока битка на болниците, източващи НЗОК

Държавата обяви жестока битка на болниците, източващи НЗОК

Проверки за всички болници без "чадъри над този или онзи" обеща здравният министър

От ДПС се въздържаха от обсъждане с главния прокурор.

От "Воля" считат, че не е решен въпросът с обявяването на окончателните присъди на подсъдимите предварително от техните адвокати. Това дава възможност на подсъдимите евентуално да напуснат страната.

До преди измененията постановяването на присъдата подлежеше на публикуване. Измененията не засекретяват нищо, препятстват бягството от правосъдие. "Сега осъдителната присъда се публикува след нейното изпълнение. Да се научи присъдата от Интернет сега не съществува", добави още Цацаров.

Оградата по границата вече е обект от националната сигурност

Оградата по границата вече е обект от националната сигурност

Министрите от кабинета "Борисов-3" решиха, че така пазят и информацията за съоръжението

Цацаров съобщи по искане на БСП данни и за досъдебни производства, свързани с оградата по границата.

Две са производствата по сигнали за оградата - по сигнал на Александър Ненков, който касае първоначалното изграждане на съоръжението. Сигналът е бил срещу Ангел Найденов. Заключението е, че престъпление няма.

Другото производство е по сигнал на Велизар Енчев. По него има три доклада на АДФИ и един на ДАНС. Получен е сигнал и от БСП, който е присъединен е към предния. Докладите са изпратени на спецпрокуратурата. Изискани са данни от областните управители за стойността на проектите. Получен е и сигнал по филма от Елена Йончева.

Йончева кани на смущаващ филм за българската граница

Йончева кани на смущаващ филм за българската граница

Как се охранява българо-турската граница?

Установено е, че има завишени проектни цени. Ако се установи по експертиза има ли завишени цени спрямо пазарните, прокурорът ще прецени дали ще образува производство.

Борисов обяснил в прокуратурата кои са наркотрафикантите в НС
Обновена

Борисов обяснил в прокуратурата кои са наркотрафикантите в НС

Тези сигнали обслужват политически цели според Цацаров