80% от българите одобряват искането на ГЕРБ за разследване на приватизацията. Това става ясно от изследване на "Галъп интернешънъл" за нагласите в променящата се политическа среда.

Според коментара на социолозите обаче такива идеи се споделят почти автоматично.

Изследването е проведено между 20 и 22 ноември 2017 г. чрез телефонно интервю сред 802 пълнолетни българи по панелна методика. Тя осигурява представителност на данните за пълнолетното население в страната. 

ГЕРБ очакват златния пръст на Нинова за давността при приватизацията

ГЕРБ очакват златния пръст на Нинова за давността при приватизацията

Предлагат промяна в Конституцията

За българите корупцията е основният проблем в страната. Който и да повдигне този въпрос, ще среща подкрепа, заявяват от агенцията на база на данните от изследването. 
Срастването на власт и корупция се формулира като основният проблем на обществото ни

Сънародниците ни широко споделят обвиненията в коруция към политическия елит и радушно възприемат всякакви намерения за ревизия.

Снимка 326087

Източник: gallup-international.bg

Според резултатите от сондажа, 61% се съгласяват с обвиненията на БСП към ГЕРБ за сериозна корупция. 28% не са съгласни, а 11% се колебаят. Тази обвинения се споделят от привържениците и на различните други политически формации.

Около 59% от българите вярват на твърденията на Елена Йончева за сериозни нарушения при строителството на оградата по границата, 17% не вярват, а 24% се затрудняват да отговорят.

68% (което се равнява на над 3.7 млн. души) от пълнолетните българи твърдят, че са чували за филма на Елена Йончева. Не всички, които твърдят, че са чували, действително са наясно с темата, но със сигурност може да се смята, че въпросът е достигнал до милиони българи.

Данните показват също, че над 600 хиляди души досега са гледали филма на Йончева за оградата по границата. Очевидно темата за оградата по границaта се превръща в централна за обществото ни. В нея се оглеждат и европейският проблем с миграцията, и българската тревога от корупция. Очакванията на социолозите са тази тема да интересува обществото и в бъдеще.

Трима от всеки четирима смятат, че Димитър Главчев е постъпил правилно, като е подал оставка.
Мнозинство от 60% не одобряват действията на Димитър Главчев с изгонването на Корнелия Нинова.

79% от хората казват, че предсрочни избори на този етап не са необходими. Това са част от данните от експресен телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл" по актуални теми.

Димитър Главчев подаде оставка

Димитър Главчев подаде оставка

Стабилността на държавата е по-важна, е краткият коментар на Борисов

Българите явно са възприели действията на доскорошния председател на парламента като прекомерни. Оценката, която самият Бойко Борисов им даде, също е повлияла на мненията.

Главчев спря микрофона на Корнелия Нинова и я изхвърли от залата
Обновена

Главчев спря микрофона на Корнелия Нинова и я изхвърли от залата

А БСП вика смирено и възпитано Борисов в парламента

Мнозинство от 54% се съгласява с мнението, че с действията си Главчев всъщност е навредил именно на ГЕРБ и Борисов. 30% се противопоставят на това мнение (главно привърженици на ГЕРБ), а останалите се колебаят. По всичко личи, че оставката действително е спестила сериозни последващи проблеми за управляващите, е мнението на социолозите.

60% приемат мнението, че не е нормално председателят на парламента да гони председателя на опозицията. 33% нямат против изгонването на лидера на опозицията - отново преди всичко привърженици на ГЕРБ. Останалите се колебаят. Обществото ни очевидно запазва известен демократичен рефлекс.

Снимка 326088

Източник: gallup-international.bg

С езика на цифрите - мнозинство от 73% смятат, че Главчев е постъпил правилно, като е подал оставка. 16% са на обратното мнение, а една десета се затрудняват. Според мнението на социолозите, това доказва, че намесата на Борисов и оставката на Димитър Главчев, е предотвратила реален проблем за управляващата формация.

Механизмът на бързите оставки явно отново е помогнал за опазване на относителната стабилност. Това личи и в данните от въпроса за евентуални нови предсрочни избори. 79% от анкетираните казват, че предсрочни избори на този етап не са необходими.

Цвета Караянчева е новият председател на НС
Обновена

Цвета Караянчева е новият председател на НС

Спрямо Главчев нямало натиск, Борисов му казал: "Решавай си"

39% одобряват избора на Цвета Караянчева за председател на Народното събрание, а 29% са против. Тя е подкрепена предимно от привърженици на ГЕРБ, но и от част от привържениците на БСП.

По мнението на 52% от анкетираните, протестите в последните седмици не са обичайни и свидетелстват за тежка ситуация. 42% от българите смятат, че такива протести са нещо обичайно, когато се обсъжда бюджет - вероятно защото различните обществени групи ползват момента, за да постигнат по-добро финансиране в следващата бюджетна рамка. В данните се оглежда и традиционният обществен негативизъм у нас, коментират социолозите.

Обсъжданията около бюджета закономерно извеждат на преден план темата за степента на държавна грижа и намесата на държавата в пазарните и икономически процеси като цяло. Това личи и в почти автоматичното одобрение за всякакви мерки на държавна намеса.

Например, 55% от анкетираните в проучването хора наскоро подкрепиха намесата на Борисов в спора между икономическото министерство и ЕМКО. Също 55% одобриха действията на Борисов за "Дунарит" и т.н., а само около една четвърт бяха против, се казва в изследването на Галъп.

Разбира се, подобни данни се дължат също и на подкрепата, с която Борисов се ползва сред своите привърженици. По същия начин, сред привържениците на БСП над 70% от запитаните, например, намират скорошния конгрес на БСП за успешен за Нинова и за партията. Явно Нинова досега успява да осъществява стремежа си за синхрон с редовите социалисти, коментират социолозите.