Бюрото за контрол върху СРС-та не може да гарантира на гражданите точен отговор слушат ли ги незаконно. Оказва се, че службите лъжели Бюрото в отговорите, които му пращат. Осем от десет случая били лъжливи.
Това призна от трибуната на Народното събрание председателят на Бюрото Бойко Рашков.

Прокуратурата не пази данни по показател "приватизация"

Прокуратурата не пази данни по показател "приватизация"

Главният прокурор Сотир Цацаров обсъди в правна комисия и сигналите за оградата и износа на лекарства

Бойко Рашков се оплака, че не получавал съдействие от главна прокуратура. Блокирана е дейността на бюрото, сподели той.

В изказването си пред депутатите Рашков заяви, че е крайно време да се поставят за обсъждане тези въпроси, се съгласи той, подчертавайки, че има редица проблеми с подслушването. Преди да бъде създадено бюрото е имало пълен хаос, сега има контрол, по думите му.

Цацаров опроверга апокалиптичната картина на масово подслушване

Цацаров опроверга апокалиптичната картина на масово подслушване

Не се подслушват журналисти, няма масово подслушване на политици, магистрати

Процедурите след 2015 бележат редуциране и според Рашков се наблюдава стабилизиране на подслушването у нас. Бюрото спряло отчасти хората с тоталитарни нагласи, които искали да слушат хората "за щяло и нещяло". Най-некачествените искания за прилагане на СРС-та идвали от ДАНС, е оценката на Бойко Рашков.

Завишеното прилагане на СРС-та не било чак толкова притеснителен проблем, според шефа на контрола, тъй като това е "необходимо зло".

Специализираният наказателен съд, който разрешава подслушването, дал през миналата година с 1000 повече разрешения за прилагане на бръмбари спрямо 2015. 30% са отказите на Спецсъда. Прокуратурата е на второ място след МВР по искане на бръмбари.

От думите на Рашков стана ясно, че за престъпления срещу корупцията се прилага минимално подслушване.

Бойко Рашков е убеден, че делото срещу Гатев цели да смачка Бюрото за контрол на СРС

Бойко Рашков е убеден, че делото срещу Гатев цели да смачка Бюрото за контрол на СРС

От всички СРС за 2016 г. 10% са слушаните журналисти, политици и магистрати

Той представи шокиращи факти - и Цветан Цветанов бил подслушван. През 2014 година неговият адвокат Менко Менков поискал от Бюрото данни за прилагането към Цветанов бръмбари. Те обаче били унищожени. Той поясни, че така заместник-председателят на ГЕРБ бил лишен от защита.

Припомняме, в Народното събрание присъстват председателите на ДАНС, ДАТО, главният прокурор, вътрешният министър. Те бяха привикани от депутатите да докладват за подслушването в държавата.

Повод е разглеждането на годишния доклад на Бюрото за контрол върху СРС-та. Скандал избухна още през лятото, когато ръководителят му Бойко Рашков скочи на ДАНС и главна прокуратура с обвинения за нерегламентирано прилагане на бръмбари върху политици и журналисти.

Няма 100% гаранции срещу злоупотребите със СРС, призна Бойко Рашков

Няма 100% гаранции срещу злоупотребите със СРС, призна Бойко Рашков

Бюрото за контрол на СРС нямало да изпълнява политически поръчки

Преди десетина дни червените отново повдигнаха въпроса.

На брифинг в Народното събрание Славчо Велков припомни думи на председателя на бюрото за контрол върху специалните разузнавателни средства Бойко Рашков.