Как се контролират и ще се контролират занапред специалните разузнавателни средства (СРС)? На този въпрос се опита да даде отговор в студиото на БНТ Бойко Рашков, председател на новосформираното Национално бюро за контрол на СРС, който е бивш шеф на Националната следствена служба.

Рашков се надявал да оттук нататък вече да няма скандали със СРС-та, подобни на тези, които белязаха изминалата година. По думите му четенето на СРС-та от страна на Цветан Цветанов от трибуната на Народното събрание за лекарите от Горна Оряховица е скандал, който не му е известен да се е случвал в друга държава. Според него никъде другаде политици не са си позволявали подобна волност.

Според него много хора не разбират резултатите, които се получават от СРС-тата, защото никой не можел да бъде осъден само на базата на СРС-та.

Националното бюро трябва да въведе ред в използването на СРС-та и да ги контролира. Досега това се осъществяваше от този, който нарежда използването на СРС-та. "Действителността показа, че това не е удачно", заяви Бойко Рашков.

По думите му е обективно невъзможно бюрото да контролира всички СРС-та. Оглавяваната от Рашков структура щяла да осъществява контрола по-скоро документално.

"Не можем да дадем 100% гаранции, че няма да има злоупотреби със СРС-та. Това е все едно полицията да обещае, че повече няма да има престъпност. Ние просто ще повишим качеството на контрол и ще се опитаме да сведем до минимум злоупотребите с подслушвания. Няма да използваме бюрото за политически поръчки и натиск", увери Бойко Рашков.

Според него вътрешният министър няма да има толкова големи правомощия относно СРС-тата и нямало да може да разпорежда незаконни подслушвания. Промените в закона давали гаранции за една по-голяма независимост на службата в МВР, която беше оторизирана да се занимава със СРС-та.