"Умишлено е направена скъсена процедура за номинации, за да няма други кандидати. По правилник процедурата за номинации е 14 дни, те я направиха за 5 дни, от които 2 почивни.“

Това коментира пред news.bg независимият депутат Георги Кадиев по повод сезирането на Конституционния съд срещу процедурата по избор на нов шеф на КФН. Припомняме, това става с подписите на депутатите от БСП и от АБВ, както и на независимите Кадиев и Велизар Енчев.

„Всеки кандидат трябва да извади свидетелство за съдимост, документи за висше образование. Ако си учил в чужбина или не си от София - как ще знаеш какви документи са необходими", запита Кадиев.

Според него има опорочена процедура за шеф на КФН с цел да няма други кандидати. "Очаквам КС да отмени номинацията и да обяви критериите за номинация за противоконституционни и да обезсмисли избора", каза Кадиев.

Велизар Енчев определи като риторичен въпроса ни защо е подкрепил искането на опозицията за сезиране на КС. "Ако видите мотивите за моята подкрепа за сезиране на КС, ще се убедите, че това е единственият начин да се реагира на ударната процедура, която променя досега съществуващите правила за избор на тази длъжност", обясни той.

Според Правилника на НС, а той има статут на закон, срокът за номинация трябва да е 14 дни. Първо бе съкратен срокът за номиниране на кандидатите на този пост. Тази промяна не дава възможност на опозицията да предложи свой кандидат, от 2 седмици се намалява на 5 дни, от които 2 почивни, повтори и той казаното от Кадиев.

"Това е "състезание с един кон" - само една кандидатура - на зам.-министъра на финансите Карина Караиванова. Няма друга номинация и изборът е предрешен. Във вторник в Комисията по бюджет и финанси тя ще бъде изслушана, а в сряда ще бъде гласувана нейната номинация. Това ще е един от редките случаи на номинация без представител на друга партия или на опозицията", коментира още Енчев.

Относно очакванията си за развитието на жалбата в КС, той бе категоричен, че този съд по закон няма срок да се произнесе дори по допустимостта на жалбата. Това може да стане и след избора в сряда. Може да се проточи до есента. Жалбата до КС не спира процедурата по избор, обясни той.

Според Енчев обаче КС няма да гласува против процедурата, тъй като там превес имат кадри на десницата и ГЕРБ.

По отношение на обречеността на каузата, той коментира, че е доволен, че е събран необходимият брой подписи, защото трябва да се дава отпор на тези антидемократични действия на ГЕРБ и придружните партии. "В последния момент ПФ отказа да подкрепи подписката, въпреки че Валери Симеонов обяви, че не са доволни. ПФ капитулира отново и поредният им ултиматум отлетя във въздуха", допълни Енчев.

Позицията на шефката на парламентарната Бюджетна комисия Менда Стоянова обаче е, че мандатът на сегашния председател е изтекъл на 18 юни, но по закон трябвало да се избере нов председател на комисия до 18 май. Тя пита защо има такава “яростна съпротива” срещу правилата.

Тук (в парламента, б.р.) за една сутрин предложихте шеф на ДАНС. Правилата са абсолютно законни, ако НС ги приеме с решение, те стават равни на закона”, обърна се Стоянова към БСП.

Според Делян Добрев, също от ГЕРБ, председателят на КФН трябва да се избере по най-бързия възможен начин, защото двама от зам.-председателите са с изтекъл мандат.

Ако парламентът успее да избере председател на КФН до края на месеца, в началото на септември той можел да направи предложение за негови заместници.

Трябва да се бърза, защото капиталовият пазар е изключително важен за развитието на икономиката, за това да имаме по-висок икономически растеж, отколкото имаме в момента”, коментира бившият министър.