Всичко възможно ще бъде направено цената за битовите потребителите да не бъде увеличавана. Това заяви пред News.bg депутатът от "Демократична България" Мартин Димитров за вероятното поскъпване на тока и парното с 20% от 1 януари 2022 г. Коментарът си той направи, преди да вземе участие на международна конференция на тема "Перспективи пред енергийната и климатичната сигурност в Европа".

По думите му всички мерки и разговори за цената на тока и парното трябва да се случат декември месец. Поскъпването на тока и парното в условия на растяща инфлация би било сериозен проблем. За небитовите потребители също ще бъдат предприети мерки за компенсации.

Димитров очаква да има трудности през зимата, но и не иска да се създава страх в хората. Той е убеден, че страната ще се справи с трудностите, надява се пролетта и лятото да станем свидетели на нормализиращи цени на тока и газа. "Цените няма да се върнат на нивото, които бяха преди тази аномалия, но има начини да се стигне поне до частично нормализиране", подчерта Димитров.

Топлофикациите искат 50% по-скъпо парно - не можело да изпълняват социални функции

Топлофикациите искат 50% по-скъпо парно - не можело да изпълняват социални функции

Едва ли обаче КЕВР ще постанови подобен скок на цената след Нова година

Той се надява КЕВР, правителството и парламентът да защитят българските потребители. "КЕВР е счетоводител - каквото им дадеш, те смятат вътре. Истинската защита минава през действията на парламента и правителството. Тук се бъркат хората, оттам е защитата", каза още Димитров.

Най-важното, което трябва да се направи, е през 2022 г. да се стигне до нормализиране на цените и на природния газ, и на електроенергията, които обаче не зависят само от България, обясни Димитров.

Това обаче, което трябва да се случи на територията на нашата страна, е интерконекторът с Гърция да е готов 2022 г., терминалът за втечнен газ да е готов през 2022-2023 г. Това са все мерки, които могат доведат до понижаване цената на тока и на газа в България плюс по-доброто управление на държавната енергетика.

Бизнесът иска по-големи компенсации за цената на тока и за по-дълго

Бизнесът иска по-големи компенсации за цената на тока и за по-дълго

Мярката да продължи и през декември, но помощта да е 190 лв./MWh