От началото на годината малко под 13 000 бежанци са регистрирани у нас, като до края на 2016 г. се очаква те да станат около 20 000 – колкото и миналата година. Затова и директорът на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова не говори за увеличен и намален поток от бежанци тази година.

Страната ни разполага с 5130 места за настаняване + 60 места от затворен тип. Към момента капацитетът на центровете за настаняване на бежанци е запълнен на 93%.

В студиото на БиТиВи Първанова обясни, че центровете са започнали да се пълнят от средата – края на месец юни, което се обяснява напълно с летния сезон, когато придвижването на бежанци е по-лесно.

Бежанските центрове не може да са извън градовете според Бъчварова

Бежанските центрове не може да са извън градовете според Бъчварова

Охраната на центъра в "Овча купел" била много добра

Според нея заемането на капацитета няма общо с разполагането на сръбска войска по границата с България и спрените по този начин канали за придвижване към западните страни. И преди въпросното „затваряне” на границата започнатите полицейски операции са давали резултат.
Първанова не коментира задържането ежедневно на около 130 нелегални мигранти в София. Според оценката й, включително и като бивш зам.-вътрешен министър, Гранична полиция изпълнява задълженията си добре и според възможностите си.

На този етап не е избран терен за нов бежански център, стана ясно още от думите на Първанова.

Тя не отрече, че такива терени се оглеждат в югоизточните райони на страната – Ямбол, Хасково, Бургас. Директорът на ДАБ обаче посочи, че нов център може да се разкрива само с решение на Министерски съвет.

Също така не отрече държавата да се подготвя за засилен натиск с лагери и палатки около границата. Петя Първанова подчерта, че се действа според изготвения вече национален план за действие и е по-добре държавата да бъде подготвена, отколкото да се изненада.

Първанова поясни, че се разчита и на успокоението в Сирия, покрай споразумението за спиране на огъня. Освен това директорът на ДАБ посочи, че разчита на готовността на ЕС да помогне.

По актуалната тема за напрежението около центъра в квартал „Овче купел” Петя Първанова заяви, че се учудва на изявленията за агресия сред чужденците и страх у българските граждани, тъй като в „Овча купел” се настаняват арабскоговорящи семейства и малолетни и непълнолетни бежанци, предимно от афганистански произход.
Тези хора не са агресивни”, заяви Петя Първанова. По думите й в голяма степен е нормално у българските граждани да има страх, но това е страхът от непознатото.

За затваряне на центровете Първанова обясни, че има създадена процедура за това, вече са отделени 60 места в Бусманци, предстои това да бъде направено в Харманли, а се обсъжда целия център в Пъстогор да бъде трансформиран в затворен тип.
Има обаче изисквания в закона за въдворяване в център от затворен тип и не е възможно, а и е несъстоятелно да се иска всички мигранти да бъдат настанявани в такива центрове.
Има процедури по регистрация на бежанците и те се следват, заяви Петя Първанова, като увери и че тези процедури ще бъдат спазвани и при настаняване в затворен тип.