Няма възможности да се преместят бежанските центрове извън градовете и да са от закрит тип.
Това стана ясно от думите на вътрешния министър Румяна Бъчварова преди днешния парламентарен контрол. Възможностите, с които разполагаме, не ми дават много варианти за действие, защото това са инвестиции в центъра, сподели тя.

160 милиона евро, които се надяваме да получим от Брюксел, по мнението й, щели да помогнат да направим ключови инвестиции и да поемем евентуална първа силна бежанска вълна

По-късно след парламентарния контрол Румяна Бъчварова поясни, че поне още 100 полицаи от ФРОНТЕКС се очаква да ни помогнат в охраната на границата.

Ще получим и обучени полицейски кучета. Не се очаквал в следващите два месеца мигрантският натиск да намалее. До 6 октомври очакваме помощта на ФРОНТЕКС.

Ще се дислоцират повече сили по границата, стана ясно от думите на Румяна Бъчварова. Те щели да се разположат по критичните точки на границата. Тези критични точки щели да бъдат определени до дни.

От коментара й стана ясно още, че искаме да правим временни центрове за настаняване на бежанци. Те щели да работят спрямо натиска.

Основно напоследък у нас нахлували млади мъже. Имало обаче и малки деца. Големият проблем са непридружените деца, сподели вътрешният министър. Търсела се възможност те да бъдат настанявани на места, чрез които да ги отделят от „ситуацията в центровете”. Така щяло да се освободят  места в центровете и да се полагат по-добри грижи за тях.

Силовият министър се надява да не се стигне до напрежение в кв. „Овча Купел”. Вътре в центъра нямало напрежение, а то се създавало от групи, които дори не били от квартала. По думите на Бъчварова напрежението се създава от хора, които търсят изява.

Бежанският център в столичния квартал "Овча Купел", по думите й, бил много добре охраняван. Там се настаняват семейства с деца, подчерта Бъчварова, пояснявайки, че те били възможно най-нерисковите мигранти. Опитваме се да овладяваме ситуацията, успокои силовият министър.

В столичния квартал „Овча Купел” вече било засилено полицейското присъствие. Имало патрули на жандармерията и се охранявал бежанския център.