Цифровизацията в земеделието не е много ясно очертана и еднственото, което е сигурно, е, че това е хоризонтален приоритет за следващия програмен период.

Това стана ясно при представянето на "Стратегията за цифровизация на земеделието и селските райони на Република България" на пресконференция в Министерство на земеделието.

Предвидените финансови средства са на стойност от 10 млрд. лв. и ще бъдат предоставени през цифровите иновационни хъбове, общата селскостопанска политика, платформи, проекти и тематични мрежи.

Изпълнителният директор на Института за агростратегии и иновации Светлана Боянова заяви, че цифровизацията не е просто цел, а идеята е да се постигнат цели, които са посочени в стратегическия план и в проекта на регламент на Европейския съюз.

Стратегическият план и проекта на регламент на Европейския съюз са свързани с увеличаване доходите на фермерите, опазване на околната среда, допринасяне за справяне с последиците на изменението на климата и други.

По думите на Боянова са нужни няколко направления, в които да се отключи потенциала за цифровизация в земеделието и селските райони.

Сред тях са научноизследователската дейност, въвеждане на цифрови решения за земеделците и преработвателната промишленост, системата за знания и иновации, цифрови иновационни хъбове и така наречените стратегии за умна специализация.

Стратегията на Европейския съюз за цифровизация в земеделието и селските райони включва няколко направления - общата селскостопанска политика и кохезионна политика, обясни Боянова.

Тя посочи, че скоро се очаква да стартира и мярка "16.1", която дава възможност да се раждат иновациите за цифровите решения.

Тази мярка е най-подходяща за цифровизацията, защото дава възможност в рамките на 3-4 години да се проучи дали съответното приложение върши работа в някои стопанства, поясни Боянова.

Трябва да знаем какво правят другите страни членки на Европейския съюз за иновации в земеделието, призова Боянова и допълни, че трябва да знаем как трябва да изглежда една стратегия за цифровизация на земеделието в България.

Тя припомни, че в последните години Европейската комисия много сериозно работи по темата за цифровизацията в земеделието най-вече през програмите, които са за изследване - "Хоризонт 2020".

На свой ред министърът на земеделието Румен Порожанов посочи, че стратегията е неразделна част от документите на Европейския съюз, с която всяка една страна трябва ясно да заложи целите си, които трябва да постигне. Сред тях е цифровизацията, която е свързана с контролиране на производството и възможността да се контролира състоянието на посевите и почвите.