Сроковете за провеждане на консултации за членове на Секционните избирателни комисии (СИК) са изтеглени по-рано с 5 дни, а назначаването им с девет, за да има време членовете на СИК да бъдат ваксинирани с две дози. Това стана ясно по време на брифинг на говорителя на ЦИК Таня Андреева, посветен на предстоящия парламентарен вот на 4 април.

ЦИК прие решения относно реда и условията за участие на застъпници, наблюдатели и на назначаване на СИК. Във връзка с това решение ЦИК изтегли консултациите за съставите на СИК на 22 февруари, а назначаване на СИК към дата 1 март.

На 17 февруари приключи регистрацията на партии и коалиции за изборите. Регистрирани са общо 31 партии и 8 коалиции.

ЦИК е отказала регистрация на 6 партии, а 5 от партиите и две коалиции са в неприключена проверка. Съмнения няма, просто петте парии и двете коалиции са си подали документите във вчерашния ден и техните подписи все още не са проверени, обясни Цанева.

Отказаната регистрация е заради неизпълнени условия - липса или непълни документи, непредадени подписки в електронен вариант и др. Сред шестте партии са "България на труда и разума", НДСВ, "Бригада", "Движение напред България", "Съюз за отечеството" и "Средно европейска класа".

В ЦИК са постъпили 24 жалби, като основно жалбите са от "Атака". По отношение на жалба, в която се твърдяло, че са ощетени наблюдатели, застъпници и представители на партии да реализират видеоразпространение и видеонаблюдение, от ВАС са се произнесли и са оставили без разглеждане производството по жалбата. Мотивите на съда били, че застъпници, наблюдатели и представители на партии и коалиции не са лишени от възможност за видеоразпространяване, тъй като не е налице засягане на техните права и такива права не съществуват за такава категория лица.