След като бъдат инсталирани всички машини в страната за гласуване и ако се появи техническа или друга причина в предизборния или изборния ден, машина за гласуване не се заменя. Само ЦИК ще взема решение дали има основание да се премине към гласуване с хартиена бюлетина или не.

Това заяви заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева на брифинг пред журналисти.

Всяка машина излиза от склада с посочване на серийния номер. Всички разпространени машини за пробно гласуване до 1 октомври ще бъдат прибрани, ще бъдат прибрани и машините, които са предоставени на партиите и коалициите за пробно гласуване до 30 септември. В деня на изборите няма да има други машини, които да се разхождат из страната, увери Матева.

Ако дадена машина не работи, ще се информира ЦИК и тя ще взема решение дали да се преминава към хартиени бюлетини или не.

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов добави, че са разпратени хартиените бюлетини за гласуване и машините за гласуване извън страната, като за страната предстои те да тръгнат от утре. Сформирани са съставите на СИК и общият им брой в страната е 11 636, от които 9 369 са секциите с машинно, а в 1105 от тези секции има по две машини.

Секциите, в които ще се гласува с хартия са 2785.

Извън страната броят на СИК са 755 броя, като от тях с машини ще се гласува в 301. Хартиените секции са 454. Общо ще използваме на предсрочните избори 11 013 машини, от които в страната са 10 474, а извън страната - 539.

Навсякъде във всяка една избирателна секция ще има достатъчен брой хартиени бюлетини, за да може, ако има проблем с машините, да се премине към хартия. Общият брой заявени и отпечатани е 7 963 400 бюлетини, от които 710 000 са изпратени извън страната, а 7 253 400 са в страната.

Според Матева неоснователни са твърденията, че ЦИК се е забавила с обработването на документите.

"Информационно обслужване" ще брои изборите

"Информационно обслужване" ще брои изборите

Предстои договор без предварително обявяване с ЦИК

Тя обясни, че тече срок за разкриване на СИК в болници, затвори и социални домове. Лицата, които ще бъдат вписани в тези списъци ще бъдат подадени към главна дирекция ГРАО. Матева призова всички членове на СИК да четат методическите указания и да им обърнат сериозно внимание.

Ако в изборния ден в секцията се появи лице, което не е включено в списъка, трябва да се провери дали не е включено в списъка на заличените лица - има няколко основания да бъде допуснат да гласува - като бъде дописан и подаде декларация. Нямат право да гласуват хора, които имат регистриран настоящ адрес, но не са подали заявление да гласуват другаде.

Само членове на СИК, охраната на секциите, ученици и студенти могат да гласуват в страната извън секциите, които са включени в списъка за гласуване.

Матева призова избирателите да се запознаят с вида на бюлетината, с начина на гласуване с машината, както и със списъка с всички кандидати.

Общият брой на кандидатите в листите е 6 624 души - хората, които се борят за 240-те места в 48-то Народно събрание. От тях 1954 са жени, а 4 670 са кандидатурите на мъже.

В изборния ден ще се правят 4 проучвания според броя на регистрираните социологически агенции.

Извън страната няма да има проблем в преброяването на контролните разписки от машинното гласуване, но при добра организация и в работата на Районните избирателни комисии в страната не би трябвало да има проблем, очаква Томов.

ЦИК ще провери в ГРАО дали има неправомерно гласували

ЦИК ще провери в ГРАО дали има неправомерно гласували

Ще бъдат проверявани всички гласували