Министерството на външните работи е изпълнило всички свои ангажименти за организация на изборите зад граница. Това каза на брифинг дни преди изборите на 2 октомври служебният външен министър Николай Милков.

Общо секциите, в които сънародниците ни в чужбина могат да упражнят правото си на глас, са 755 в 62 държави, като най-много са в Турция. В 300 от тях ще се гласува машинно, като в 238 ще има по две машини поради високата явка на предходните избори през ноември, като общо по света са разпратени 538 машини. Освен това - над 5,5 тона бюлетини са предоставени от МВнР за вота в чужбина.

"Всичко това е изпратено зад граница, нямаме повече логистични проблеми за решаване към момента", отчете дипломат номер едно.

Половината машини за гласуване извън страната вече са готови

Половината машини за гласуване извън страната вече са готови

Устройствата и бюлетините за гласуване в Гърция заминаха днес

Милков подчерта и опита, натрупан от Външно, при правене на избори в последно време. "Имаме сериозен натрупан опит - това са четвърти избори зад граница, които организираме за малко повече от година. Ресурсите, които са необходими за организация на изборите, значително надвишават бюджета и капацитета на дипломатическите ни представителства. Затова винаги сме разчитали на българската общност в чужбина и доброволците в секциите."

На сайта на министерството са публикувани подробни методически указания, които да ползват членовете на секциите при възникване на даден казус, както и адреса на всяка една от секциите по света, за да могат сънародниците ни да преценят къде ще е най-удобно да упражнят правото си на глас.

Към момента риск за провеждане на изборите има единствено във Флорида, където в очакване на ураган вече са евакуирани над 2 милиона души, но ако не възникне форсмажор, то вот ще има, увери министърът.