Около половината машини за гласуване извън страната вече са готови, съобщи говорителят и зам.-председател на ЦИК Росица Матева по време на представяне на работата по подготовката на машините за гласуване в чужбина в склада, където се съхраняват устройствата. Складът се охранява от жандармерия.

Извършва се подготовка и на останалите устройства, като им се инсталира необходимия софтуер. Машините и бюлетините за гласуване в Гърция заминаха днес. Тръгват също машините за Канада, САЩ и Великобритания, а останалите ще потеглят утре.

С 525 машини ще се гласува извън страната. В 301 секционни избирателни комисии извън страната ще има машинно гласуване, а в 238 или 239 от тях ще има по две машини.

Около 10 дни ще отнеме инсталирането на софтуера на машините за гласуване

Около 10 дни ще отнеме инсталирането на софтуера на машините за гласуване

Само устройствата с генериран хеш код ще участват в изборния процес

"За работа с машини имаме обучителни материали, и от Централната избирателна комисия, и от "Сиела". В понеделник ще бъде направено обучение на членовете на секционни избирателни комисии извън страната, които ще бъдат командировани, така че там ще бъде представен също материал за работа с машините. Едновременно с това подготвяме да бъдат публикувани на страницата на ЦИК протоколите с резултатите, които да могат да използват секционните избирателни комисии, и за обучение преди изборите, а и в деня след изборите. След като попълнят черновите, могат да попълнят данните в тези обучителни протоколи, за да видят, че всички контроли са удовлетворени и едва след това да попълват беловата на протокола, за да могат по-бързо да изпращат, специално комисиите извън страната, резултатите от изборите и да бъдат освобождавани по-бързо. Не очакваме да има забавяния", посочи Росица Матева.

Хартиените бюлетини са отпечатани, част от тези за секциите в чужбина вече са изпратени. В страната също бюлетините се получават по график.

От МВнР съобщиха, че над 200 машини са предназначени за Турция и се очаква те да потеглят утре.