В Министерството на електронното управление беше извършена последната стъпка от удостоверяването на машините за гласуване - доверено изграждане на софтуера на устройствата и генериране на хеш кода, съобщава БНР.

Зам.-министърът на електронното управление Благовест Кирилов уточни, че това е направено в защитена среда и пред наблюдатели - както от политическите партии, така и от международни наблюдатели, като целта е защита и прозрачност.

Той поясни, че става въпрос за създаването на версията на софтуера, която ще се ползва за машините за изборите на 2 октомври.

Защитената среда се намира в сградата, която ние предоставяме, а самото изграждане се извършва от експертите на ЦИК, допълни Кирилов.

С 11 100 машини ще гласуваме на 2 октомври

С 11 100 машини ще гласуваме на 2 октомври

6,8 млн лв. без ДДС ще ни излязат устройствата за парламентарните и частичните избори наесен

Говорителят на ЦИК Росица Матева подчерта, че само машините, които имат този хеш код, ще участват в изборния процес.

По нейни думи инсталирането на софтуера на всички машини, преди те да тръгнат към страната и чужбина, ще отнеме около десет дни.

"Софтуерът, удостоверен от трите института, и подписан с ключовете на ЦИК и генерираният тази вечер хеш код, трябва да бъде еднакъв на всички устройства, с които ще се гласува на 2 октомври. Той ще се отпечатва на всяка контролна разписка, която се отпечата, след като гласува избирател, ще бъде публично достъпен в секционните избирателни комисии за сравнение, ще бъде оповестен публично както от тези институции трите, така и от ЦИК", обясни тя и подчерта, че всеки избирател, гласувайки, ще извършва контрол върху това, че се гласува с генерирания хеш код.

Доверено изграждане на софтуера на машините за гласуване и генериране на хеш кода е последната стъпка преди реално да се даде този софтуер на изпълнителя и да започнат да се инсталират машините. Трите института, които участват, са Министерството на електронното управление, Институтът по стандартизация и Институтът по метрология.

Проверяват с нова методика читави ли са машините за гласуване

Проверяват с нова методика читави ли са машините за гласуване

До 26 август всички заинтересовани страни могат да предоставят становище