Все още не е ясно дали единствената фирма, която подаде оферта за доставка на машини за предсрочния предизборен вот "Лирекс БГ" ООД ще достави машините за вота на 26 март. Това съобщи БНТ.

Съдът разпореди машинно гласуване навсякъде
Обновена

Съдът разпореди машинно гласуване навсякъде

ВАС отмени решението на ЦИК за 500 секции

В 17:30 часа изтече срокът, който Централната избирателна комисия сама си постави. Комисията трябваше да отговори дали офертата на "Лирекс БГ" ООД за доставка на машините за вота отговаря на техническите изисквания.

Длъжни сме да осигурим пари за машинно гласуване, отсече финансист номер 1
Обновена

Длъжни сме да осигурим пари за машинно гласуване, отсече финансист номер 1

Няма конкретна сума, посочи Кирил Ананиев

До изборите на 26 март остава месец. След като съдът реши, че трябва да се изпълни изискването на Изборния кодекс, че трябва да се осигури възможност за машинно гласуване. Неизпълнението на закона създава предпоставка изборите да бъдат оспорвани.

Пред БНТ говорителят на ЦИК Цветозар Томов обясни, че е поискана ден отсрочка от комисията, която е разговаряла с кандидат-изпълнителя на поръчката за машини за изборите.

Необходимо е да се доставят 12 400 машини. Фирмата е свършила доста предварителна работа, но дали ще успее да изпълни поръчката първо ще се произнесе комисията.

Томов открои, че има проблем с машинното гласуване.

"Несъмнено има проблем, трудно е да се доставят машини за едни предсрочни парламентарни избори. Има реален труден и тежък проблем, който изисква взаимодействие между институциите, а не непрекъснати нападки от една на друга. Основната задача е да осигурим честност и порядъчност на изборите", каза още говорителят на ЦИК.

Критиките към ЦИК не спират и от страна на омбудсмана Мая Манолова, която още при решението на съда запита защо в ЦИК не се е работило по машинното гласуване през 3-те години, в които са постоянно действащ орган. Томов обаче поясни, че предсрочни избори не са били предвидени и затова сега има проблем с машините.

"Разбиването на Лотове на поръчката за машините е обсъждано в комисия, но се отхвърли това предложение, понеже има тежък проблем за сигурността на вота. Трябва да се синхронизират софтуерите, което означава различни софтуерни изпълнители, което е и доста трудно при малкото време, с което разполагаме", каза Томов.

Той обяви, че трява да се гарантира при пренасяне на данни от електронен носител в протоколите, че няма да има злоупотреби с тези данни. Днес сме обсъждали тази тема.

Ако поръчката се осъществи, трябва да има одит на външен специалист, открои той.

Томов обясни, че дори да няма машинно гласуване, вот ще има и никой няма да бъде спрян да гласува. Злоупотреби, според него, няма да има.