ЦИК иска помощ от експерти, за да се изработи методиката, по която ще извършва проверка заради разминавания в машините за гласуване, съобщи БНР.

"ЦИК да извърши проверка и да стигне докрай в това да установи каква е причината в някои от машините, с които е гласувано на 2 октомври, да са разпечатали разписки, без да е записан гласът в записващите технически устройства, а други да има данни, че е записан глас, а да няма контролни разписки", заяви говорителят и зам.-председател на Централната избирателна комисия Росица Матева, цитирана от националното радио.

Иван Тодоров: Машините за гласуване не могат да се манипулират

Иван Тодоров: Машините за гласуване не могат да се манипулират

Софтуерът на машината може да се пипа само с разрешение на ЦИК

На 19 декември миналата година комисията броила разписки от 13 машини за гласуване, но няма отговор защо се получават разминавания. Затова устройствата ще бъдат преместени от склада за съхранение на ЦИК. Срещу решението за тази проверка са гласували двамата представители на ДПС в Централната избирателна комисия с мотив, че тя ще е формална.

"Тази проверка така и няма да доведе до отговори, които всеки един от нас би трябвало да си постави при такива разминавания. Отговорите няма да ги получим така, както ние ги получихме и по отношение на досега проверените машини. Проверките, които бяха извършени, не дадоха категоричен отговор на въпросите, които стоят, включително със записа "Дневникът е подправен". Само да искаме и да твърдим, и показваме и посочваме пред обществото, че ние сме за извършване на проверка, без да се знае каква ще бъде тя и кой ще я извърши, просто създаване на едно погрешно впечатление", коментира секретарят на ЦИК Севин Солакова.