Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви като нищожно решението на ОИК - Столична община за начина за гласуване на местния вот на 29 октомври, както и при евентуален втори тур на изборите за кметове на 5 ноември. Това се посочва в решение на ЦИК от днес, публикувано в сайта в 22 часа.

Решението на общинската избирателна комисия е извън тяхната компетентност, постановено при грубо и тежко нарушение на материалния закон. Сочените от ОИК правни основания - чл. 87, ал. 1, т. 1 и т. 2 ИК, за приемане на разглежданото решение не могат да санират пороците на решението, припомня ЦИК.

ОИК няма правомощия да тълкува решения на ЦИК или мотивите към тях, а следва да изпълнява същите, се посочва в решението на ЦИК.

Столичната избирателна комисия отказва да е съучастник на ЦИК

Столичната избирателна комисия отказва да е съучастник на ЦИК

В погазване доверието на най-демократичното избирателно право на всеки български гражданин

Централната избирателна комисия посочва в становището си, че е държавният орган в Република България, който осъществява дейностите и упражнява контрол по прилагане на Изборния кодекс и свързаните с него нормативни актове при произвеждане на всички видове избори, се посочва в решението на ЦИК. 

Припомняме, че Столичната избирателна комисия отказа "да бъде съучастник" на ЦИК, която в петък в 20 часа отмени машинното гласуване на местните избори. В дълго и аргументирано решение комисията прави тълкуване на решението на ЦИК, като го обявява го неаргументирано и неиздържано нито фактологично, нито юридически.

ОИК - Столична община, като специализирана изборна администрация и отговаряща за провеждането на изборите на територията на Столична община, с над 1650 секционни избирателни секции, не може да участва и да става съучастник в погазване доверието на най-демократичното избирателно право на всеки български гражданин, се казва в решението на ОИК.

То е подписано от председателя Полина Василева Витанова и секретаря Борислав Любомиров Тасев. Препис от решението е изпратено до кметовете на всички районни администрации и Министерство на вътрешните работи за изпълнение. Машините са вече в общините и ЦИК също е изпратила своето решение до полицията да събира устройствата.

В решението на Столичната избирателна комисия се сочи, че в решението на ЦИК се установяват безпрецедентни съществени пороци, между които и абсолютна неразбираемост на волята на Централна избирателна комисия, като същата не може да бъде изведена и по пътя на тълкуването на решението".

ЦИК отказа да върне машинното гласуване за местния вот

ЦИК отказа да върне машинното гласуване за местния вот

Окончателно утре ще се гласува само с хартиена бюлетина